V J. Kórei chýbajú pracovné sily, vláda podporí prisťahovalectvo

Juhokórejská vláda zvýši kvóty na zamestnávanie zahraničných pracovníkov v piatich priemyselných odvetviach, aby zmiernila nedostatok pracovnej sily. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Jonhap.
Juhokórejské ministerstvo práce a zamestnanosti v pondelok uviedlo, že urýchli proces vstupu do krajiny prisťahovalcom uchádzajúcim sa o prácu vo vybraných odvetviach, zjednoduší zamestnávateľom administratívne postupy a posilní finančnú podporu prispôsobenú na každé odvetvie. Ide o poľnohospodárstvo, základnú výrobu, potravinárstvo, dopravu a stavbu lodí. Vo všetkých týchto odvetviach chýba takmer 50.000 zamestnancov.
Problémy s nedostatkom pracovnej sily sa prejavili najmä ako dôsledok pandémie COVID-19, keďže zvýšené hraničné kontroly obmedzili prílev prisťahovalcov.
K júnu v Kórejskej republike chýbalo v lodiarskom priemysle 4800, v základnom spracovateľskom priemysle 27.000, v potravinárskom priemysle a drobnom podnikaní 14.200 a v taxislužbách a autobusovej doprave 2300 pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy