Analytik: Pokles nových hypoték spomalí zdražovanie bývania na Slovensku, nadpriemerne budú rásť regióny

Pokles čerpania hypoték najsilnejšie vidieť v hlavnom meste, kde sa najmä byty dostali do nedostupnej cenovej úrovne pre časť obyvateľov.

V druhom štvrťroku 2022 sa už zreteľne prejavilo spomalenie hypotekárneho trhu, keď od marca objemy čerpaných hypoték klesli o výrazných takmer 1,2 miliardy eur. Pokles čerpania hypoték najsilnejšie vidieť v Bratislave, kde sa najmä byty dostali do nedostupnej cenovej úrovne pre časť obyvateľov. Podobná situácia je aj v Košiciach, čo je dôvod, prečo medzikvartálne stúpli ceny v týchto krajoch len o 5 percent. Naopak, ostatné krajské mestá sú ešte stále cenovo výrazne lacnejšie ako Bratislava a Košice, čo vytvára priestor na pokračujúce rýchle zvyšovanie cien. Práve krajské mestá v Žilinskom, Banskobystrickom a Trnavskom kraji najvýraznejšie ťahali rast v spomínaných krajoch. Predpokladám, že nadpriemerné zdražovanie bude najmä v Žilinskom a Trnavskom kraji pokračovať aj po zvyšok tohto roka, keďže cenovo výrazne zaostávajú za Bratislavou napriek tomu, že ponúkajú dostatok pracovných príležitostí a ekonomicky sú dostatočne silné.

V júni prvýkrát priemerná úroková sadzba nových hypoték presiahla v priemere hranicu 2 %, čo sme naposledy videli na Slovensku v roku 2017. Napriek tomu zostáva dopyt po nových hypotékach stále silný, keď v júni čerpali slovenské domácnosti 900 miliónov nových úverov. Aj to je dôvod, prečo medziročne priemerné ceny bývania na Slovensku zdraželi o 25,5 % a už v šiestom kvartáli po sebe prekonali hranicu dvadsať percent. Inak povedané, priemerná nehnuteľnosť na Slovensku zdražela počas 18 mesiacov od úvodu minulého roka doteraz viac ako o tretinu. To je extrémny cenový nárast, ktorý výrazne znižuje dostupnosť bývania na Slovensku.

V ďalších mesiacoch očakávam pokračovanie poklesu poskytnutých nových hypoték, a tým aj spomaľovanie priemerného cenového rastu bývania na Slovensku. Nadpriemerne však budú rásť regióny, v ktorých sú ceny ešte stále výrazne pod slovenským priemerom. Najmä tam, kde je nedostatok bytov a ekonomicky sa mestám a okresom darí, nie je dôvod, aby sa zdražovanie spomaľovalo. Osobitne kvôli novým investíciám, ako je Volvo pri Košiciach či Vaillant pri Senici, budeme pravdepodobne vidieť strmší rast cien v týchto lokalitách.

Autorom je Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko

Súvisiace články

Aktuálne správy