Návratnosť bytu na prenájom v Bratislave je už dlhšia ako v Budapešti

Prudký rast cien bývania výrazne predlžuje návratnosť pri investičných bytoch určených na prenájom. V Bratislave sa návratnosť jednoizbového bytu v centre predĺžila od januára do júna 2022 o viac ako štyri roky na 30,5 roka. Predbehla tým aj Varšavu (27,3 roka) a Budapešť (30,1 roka). Vyplýva to z analýzy európskej brokerskej spoločnosti ProfitLevel.
Najvýhodnejšou investíciou do bývania určeného na prenájom zostávajú podľa analýzy naďalej španielske letoviská. Jednotkou je Valencia so 17-ročnou návratnosťou nákupu investičného bytu, nasledovaná Barcelonou s 19 rokmi. Na treťom mieste v rebríčku výhodných investícií sú Atény, kde sa investorovi suma za nákup bytu na nájomnom vráti za 20 rokov.
Medzi miesta, kde sa za posledný polrok návratnosť investícií najviac predlžovala, patria grécke destinácie. V prípade Grécka paralelne rástli ceny investičných bytov a zároveň klesalo trhové nájomné. Napríklad v Heraklione na Kréte sa návratnosť za posledného polroka predĺžila z 23 na 36 rokov, teda o viac ako 50 %. V Marseille návratnosť narástla o tretinu, napriek tomu sa stále drží pod 29 rokmi.
K mestám, kde sa návratnosť predĺžila najviac, patrí aj Bratislava. Za posledných šesť mesiacov v hlavnom meste Slovenska narástla návratnosť investície do bytu na prenájom z 26 na vyše 30 rokov pre výrazný rast cien. Zo strednej Európy sa návratnosť predĺžila už len v Krakove, o štyri roky na 29 rokov. V Budapešti sa návratnosť takmer nezmenila, predstavuje 30 rokov. Vo Varšave sa dokonca investícia aktuálne vráti skôr ako pred polrokom a je na úrovni 27 rokov. V tejto štatistike je na tom najhoršie Praha a Viedeň. Investícia do jednoizbového bytu v centre mesta sa v Prahe vráti za vyše 35 rokov a vo Viedni za takmer 39 rokov.
Vôbec najdlhšiu návratnosť má zároveň investícia do bytu na prenájom v Mníchove s vyše 40 rokmi. V Dubrovníku sa investícia do bytu vráti podobne, až po 39 rokoch.
„Prvý polrok v sledovaných európskych destináciách až na výnimky priniesol ďalší rast cien bytov vhodných na investíciu. Trhové nájomné tomu však vo väčšine prípadov nestačilo a v niektorých mestách dokonca klesalo. Výsledkom je tak stále dlhšia doba návratnosti prostriedkov, ktoré majiteľ bytu za jeho kúpu utratil,“ skonštatovala hlavná analytička ProfitLevel Lucia Žárska.
Analýza porovnáva európske trhové predajné ceny a trhové nájomné pri jednoizbových bytoch s plochou 50 štvorcových metrov v centrách miest. Analytici porovnávajú turistické destinácie pri Stredozemnom mori a v strednej Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy