Lízingová firma SMBC prišla pre sankcie voči Rusku o vyše 1 mld. eur

Svetová lízingová spoločnosť SMBC Aviation Capital prišla uvalením sankcií na Rusko a následnými odvetnými opatreniami o viac než miliardu eur. Uviedla to firma tento týždeň s tým, že musela odpísať hodnotu viac než 30 lietadiel, ktoré jej zostali v Ruskej federácii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Spoločnosť so sídlom v Dubline je jednou z firiem poskytujúcich prenájom lietadiel, ktoré pre sankcie Európskej únie voči Rusku za vojnu na Ukrajine museli zrušiť zmluvy s ruskými aerolíniami. SMBC Aviation Capital uviedla, že v dôsledku toho jej v Rusku zostalo celkovo 34 lietadiel. Ich hodnotu musela odpísať, pričom odpisy dosiahli takmer 1,6 miliardy eur.
„Lietadlá už nie sú pod kontrolou SMBC Aviation Capital, čo znamená, že sme hodnotu týchto aktív odpísali,“ potvrdila lízingová firma. Za finančný rok 2021/2022, ktorý sa pre SMBC skončil 31. marca, vykázala spoločnosť stratu 1,1 miliardy USD (1,08 miliardy eur) práve v dôsledku odpisov.
Bez započítania odpisov v Rusku oznámila SMBC Aviation Capital zisk upravený o jednorazové položky na úrovni 336 miliónov USD. V predchádzajúcom obchodnom roku, v ktorom leteckú dopravu do veľkej miery ovplyvňovala pandémia nového koronavírusu, dosiahol zisk 15,2 miliardy USD.
Aj ďalšie spoločnosti z Írska poskytujúce lízing lietadiel, ako AerCap a Avolon, prišli v dôsledku sankcií o lietadlá v Rusku. Podobne ako SMBC aj tieto firmy sa obrátili na poisťovne s cieľom získať časť peňazí späť.

Súvisiace články

Aktuálne správy