Aktivita v súkromnom sektore eurozóny rástla najslabšie za takmer 1,5 roka

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny pokračovala minulý mesiac v raste, tempo rastu však bolo najslabšie za takmer 1,5 roka. Poukázali na to v utorok zverejnené finálne údaje spoločnosti S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Konečný kompozitný index nákupných manažérov (PMI) S&P Global pre eurozónu, ktorý zahrnuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, dosiahol v júni 52 bodov oproti májovej hodnote 54,8 bodu. Výsledok je mierne lepší, než uvádzal predbežný odhad, ktorý stanovil júnový údaj na 51,9 bodu, stále je to však najslabší rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny od februára minulého roka. Rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
„Prudké spomalenie rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny zvyšuje riziko, že ekonomika regiónu v 3. kvartáli zaznamená pokles,“ povedal hlavný ekonóm S&P Global Chris Williamson.
PMI dominantného sektora služieb klesol v júni na 53 bodov z 56,1 bodu v máji. Aj minulý týždeň zverejnené konečné údaje za výrobný sektor poukázali na zhoršovanie situácie. Index dosiahol 52,1 bodu, čo predstavuje najslabší rast aktivity vo výrobnom sektore za takmer dva roky.
V celom súkromnom sektore sa zvlášť nepriaznivo vyvíjala oblasť nových objednávok. Príslušný kompozitný index klesol na 50 bodov z 53,3 bodu v máji, čo predstavuje najhorší výsledok za 16 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy