Spotrebiteľské ceny v Južnej Kórei vzrástli najprudšie za takmer štvrťstoročie

Spotrebiteľské ceny idú nahor aj v najväčších ázijských ekonomikách, pričom v Južnej Kórei dosiahla inflácia najvyššiu úroveň za takmer štvrťstoročie. Informoval o tom v utorok server RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje juhokórejských štatistikov.
Podľa juhokórejského štatistického úradu vzrástli spotrebiteľské ceny vo štvrtej najväčšej ázijskej ekonomike v júni medziročne o 6 % po májovom raste o 5,4 %. Júnový výsledok, ktorý prekročil aj očakávania rastu cien o 5,9 %, predstavuje najvyššiu mieru inflácie od novembra 1998.
Zrýchlenie inflácie zvyšuje tlak na centrálnu banku, aby pristúpila k ďalšiemu sprísneniu menovej politiky. Ekonómovia očakávajú, že Bank of Korea zvýši hlavnú úrokovú sadzbu v júli o 50 bázických bodov a v auguste a septembri ju posunie nahor v každom mesiaci o 25 bázických bodov.
Najvýraznejšie sa pod júnový vývoj inflácie v Južnej Kórei podpísali ceny energií a potravín. Bez ich započítania dosiahla takzvaná jadrová inflácia 3,9 %. V máji predstavovala 3,4 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Južnej Kórei zvýšili v júni o 0,6 %. Oproti vývoju v máji sa inflácia mierne spomalila, keď v máji sa ceny medzimesačne zvýšili o 0,7 %. Očakávalo sa však výraznejšie spomalenie inflácie na 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy