Odborári pridávajú k rozbehnutému kolektívnemu vyjednávaniu požiadavky

Moderné odbory Jaguar Land Rover pridávajú nové požiadavky k už rozbehnutému kolektívnemu vyjednávaniu s vedením automobilky v Nitre. Dôvodom je prudko sa zhoršujúci vývoj hospodárskej situácie. Budúcnosť vyzerá pre väčšinu ľudí vo výrobných odvetviach kriticky, preto moderné odbory k pôvodným návrhom pridávajú ďalšie požiadavky na poskytnutie rýchlej finančnej podpory. Informoval o tom predseda Moderných odborov Jaguar Land Rover Peter Mrázik.
V automobilke sa práve uskutočňuje kolektívne vyjednávanie, pôvodná zmluva, garantujúca napríklad zvyšovanie platov, vyprší už o tri mesiace. „Všetci čelíme bezprecedentnému zdražovaniu a inflácii, ktorá znižuje našu životnú úroveň. Čakali sme, že po pandémii príde aspoň k stabilizácii, deje sa však opak. Väčšinu príjmu zhltne hypotéka, strava, energie, pohonné hmoty a úverové zaťaženie,“ skonštatoval Mrázik. Podľa neho tento stav môže byť len začiatkom, problém nastane, keď ľudia prestanú vedieť splácať úvery.
Odborári preto požadujú od zamestnávateľa okamžité zvýšenie základu mzdy o 36 eur v čistom, a to nad rámec aktuálne platnej kolektívnej zmluvy. Druhá požiadavka je zvýšenie príplatku za prácu nadčas na 40 percent priemerného zárobku. Tretia požiadavka súvisí s okamžitým vyplácaním základnej zložky mzdy z režimu konta pracovného času. Odborári tiež požadujú prednostné ponúkanie dočasných pracovných pozícií (brigád) pre študujúce deti zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy