Najľahšie sa pohľadávky vymáhajú vo Švédsku a Nemecku, ukázala štúdia Allianz

Pohľadávky voči svojim obchodným partnerom sa najľahšie vymáhajú vo Švédsku, Nemecku a Fínsku. Naopak, najzložitejšie sa dostávajú k svojim peniazom firmy s pohľadávkami v Spojených Arabských Emirátoch, Malajzii či Saudskej Arábii. Vyplýva to z aktuálnej štúdie Trade Collection Complexity Score spoločnosti Allianz.
Rebríček meria úroveň zložitosti vymáhania pohľadávok v medzinárodnom obchodnom prostredí, a to na stupnici od 0 (najmenej zložité) do 100 (najzložitejšie). Skóre kombinuje odborné posúdenie špecialistov na vymáhanie pohľadávok na celom svete a viac ako 40 administratívnych ukazovateľov týkajúcich sa miestnych platobných postupov, miestnych súdnych konaní a miestnych konkurzných konaní.
Slovensko sa s hodnotou 53 bodov umiestnilo na 30 pozícii zo 49 posudzovaných štátov. Najlepšie sa z krajín Vyšehradskej štvorky umiestnilo Poľsko, na 16. mieste so 40 bodmi, pred 25. Maďarskom so 48 bodmi a 28. Českom s 51 bodmi.
Okrem Švédska, Nemecka a Fínska obsadili európske krajiny aj ďalšie najvyššie pozície rebríčka. Prvou mimoeurópskou krajinou je Nový Zéland na 12. mieste, za ním nasleduje Brazília na 20. mieste.
Rozdiel medzi vyspelými ekonomikami a rozvíjajúcimi sa trhmi je stále veľký. Blízky východ, Ázia a Afrika sa radia medzi regióny, kde je vymáhanie dlhov najzložitejšie. Tento rozdiel sa však podľa Allianz postupne zmenšuje. Globálne skóre zložitosti vymáhania sa za posledné štyri roky znížilo a v súčasnosti je na úrovni 49 bodov, čo je o dva body menej ako v roku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy