Jediné lákadlo sklamalo: Gazprom prvýkrát od roku 1998 nevyplatí dividendy, akcie firmy prudko oslabili

, ČTK Foto: TASR/AP

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom za minulý rok nevyplatí žiadne dividendy, ich výplatu zrušila prvýkrát od roku 1998. Cena akcií firmy, nad ktorou má kontrolu Kremeľ, sa v reakcii na oznámenie prepadla o viac ako štvrtinu, informovala agentúra Reuters.

"Akcionári rozhodli, že v súčasnej situácii nie je vhodné vyplatiť dividendy založené na výsledkoch roku 2021," uviedol námestník riaditeľa Famil Sadygov. "Prioritou Gazpromu je teraz realizácia investičného programu, vrátane regionálnej plynofikácie Ruska," dodal. Firma sa podľa neho tiež musí pripraviť na vykurovaciu sezónu a na platenie vyšších daní.

Gazprom chce na posilnenie plynofikácie Ruska do roku 2025 vynaložiť 526 miliárd rubľov. Ruskí zákonodarcovia teraz navyše rokujú o zvýšení dane z ťažby nerastných surovín.

Rozhodnutie výročného valného zhromaždenia akcionárov zvrátilo návrh vedenia podniku vyplatiť rekordnú dividendu 52,53 rubľa na akciu. Najväčším akcionárom Gazpromu je ruský štát, ktorý priamo vlastní 38 percent akcií. Ďalších 12 percent akcií držia dva štátne podniky, napísal britský denník Financial Times (FT).

"Pre akcie Gazpromu je to katastrofa, pretože jediným lákadlom pre investorov boli v prípade tejto firmy vysoké dividendy," uviedli analytici spoločnosti Tinkoff Investments. Rozhodnutie nevyplatiť dividendy je podľa nich pravdepodobne spojené so snahou ruského ministerstva financií zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu.

Zrušenie dividend prichádza v čase zvýšeného napätia okolo dodávok ruského plynu do Európy, ktoré je dôsledkom ruskej invázie na Ukrajinu. Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má zároveň monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom siete plynovodov.

Gazprom už tento rok zastavil dodávky plynu do niektorých európskych krajín, zdôvodnil to ich odmietnutím požiadavky na platby v rubľoch. V máji tiež oznámil, že už nebude môcť vyvážať plyn do Európskej únie potrubím Jamal cez Poľsko. Dôvodom sú podľa firmy sankcie, ktoré Rusko zaviedlo proti firme EuRoPol GAZ, ktorá vlastní poľskú časť plynovodu Jamal.

Tento mesiac Gazprom výrazne obmedzil dodávky plynovodom Nord Stream 1 do Nemecka, čo zdôvodňuje oneskorením pri oprave zariadenia firmy Siemens Energy. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck ale toto obmedzenie dodávok už skôr označil za politicky motivovaný krok, ktorým sa Rusko snaží vyvolať neistotu a zvýšiť ceny plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy