EÚ predĺžila bezplatný roaming do roku 2032, od júla platia ďalšie pravidlá

, ČTK Foto: TASR/AP

Zákazníci európskych telekomunikačných operátorov budú môcť ďalších desať rokov volať, posielať textové správy a pripojiť sa k internetu vo všetkých krajinách Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) za rovnaké ceny ako doma. V tlačovej správe to uviedla Európska komisia (EK), ktorá tak predĺžila bezplatný roaming do roku 2032.

Zároveň oznámila s platnosťou od 1. júla ďalšie pravidlá. Tie majú zaručiť rovnako kvalitný internet ako v domovskej krajine, upozorňovanie na inú ako pozemnú sieť či zlepšený prístup k tiesňovému volaniu v celej EÚ.

„Vďaka nariadeniu o roamingu sme mohli všetci začať používať v zahraničí svoj mobilný telefón tak, ako sme boli zvyknutí z domu," uviedla komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. „Pri svojich cestách po EÚ preto môžeme bez príplatkov telefonovať, posielať textové správy a používať internet. To je veľmi hmatateľná výhoda, ktorú nám priniesol náš jednotný európsky trh. Predĺženie platnosti týchto pravidiel zachová konkurencieschopnosť cien medzi operátormi a umožní spotrebiteľom využívať bezplatné roamingové služby ďalších desať rokov,“ dodala.

Podľa nových pravidiel majú operátori poskytujúci mobilné služby zabezpečiť, aby spotrebitelia mali prístup k sieti štvrtej generácie (4G) alebo k pokročilejšej 5G. Operátorom pravidlá tiež ukladajú povinnosť chrániť svojich zákazníkov pred veľmi vysokými poplatkami, napríklad za pripojenie na palubnú sieť lietadla či lode, ktorú poskytujú družice. Musia zákazníkov upozorniť na prechod na inú ako pozemnú sieť.

Podobne by mali mať spotrebitelia dostatok informácií, aby sa mohli rozhodnúť, či chcú využívať služby, za ktoré si budú musieť priplatiť, napríklad pri telefonátoch na zákaznícke služby, infolinky poisťovní, asistenčné služby leteckých spoločností a podobne.

Na predĺžení doterajších pravidiel, ktoré rušia roamingové poplatky, sa už vlani v decembri dohodli zástupcovia členských štátov s Európskym parlamentom (EP). Pôvodne sa únia na zrušení vysokých poplatkov dohodla v roku 2017, vtedajšia úprava ale platí iba do dneška.

Súvisiace články

Aktuálne správy