Zdá sa, že s rastúcimi sadzbami sa trhy opäť prepájajú s reálnou ekonomikou

, the conversation Foto: getty images

Globálne finančné trhy v posledných týždňoch klesajú, a to aj napriek miernym otrasom optimizmu. Euro Stoxx 50, referenčný index pre trhy eurozóny, klesol za 6 mesiacov o 20 %. V Spojených štátoch sa index S&P 500 prepadol o 23 %.

Investori radi predvídajú, ale nemajú radi neistotu… Výkyvy na akciových trhoch sa preto riadia očakávaniami ekonomických subjektov a investorov. Inými slovami, hodnota akcie primárne odráža očakávané zisky spoločnosti, silu globálnej ekonomiky a dynamiku trhu (mieru zrýchlenia zmeny ceny cenného papiera).

V posledných týždňoch sa k slovu dostal politický, ekonomický a finančný kontext: vojna na Ukrajine, ekonomické spomalenie v Číne, problémy v dodávateľských reťazcoch, vysoká inflácia, zvyšovanie úrokových sadzieb, fragmentácia štátneho dlhu, prudko rastúce talianske spready… Väčšina "makro" indikátorov je v červenom poli, rovnako aj akciový trh.

Akciový trh a život
Makrofinancie študujú vzťah medzi cenami aktív a ekonomickými výkyvmi, medzi „akciovým trhom a životom“. Ceny aktív zodpovedajú značnej rizikovej prémii (dodatočný výnos v porovnaní s bezrizikovým aktívom), ktorá sa v čase mení a je korelovaná s ekonomickým cyklom. Ceny akcií a výnosy aktív preto často korelujú s ekonomickými cyklami a zmenami makroekonomických fundamentov.

Výnosy akcií tiež pomáhajú predpovedať makroekonomické udalosti, ako je rast HDP, nezamestnanosť a inflácia. Rozumie sa teda, že spojenie alebo odpojenie a kauzalita medzi makroekonomickými premennými a akciovým trhom zostáva ústrednou otázkou pre akademikov, tvorcov politík, investorov alebo manažérov fondov.

Čo bolo prvé, sliepka alebo vajce? V skutočnosti sa možno pýtať, či akciové trhy predbiehajú alebo zaostávajú za makroekonomickými fundamentmi. Na jednej strane makroekonomické premenné ovplyvňujú a pomáhajú predpovedať ceny akcií. Ekonomické zmeny ovplyvňujú diskontné sadzby a zároveň makroekonomické premenné patria medzi rizikové faktory na akciových trhoch. Na druhej strane, akciové trhy môžu byť aj zaostávajúcimi ukazovateľmi, ktoré reagujú na makroekonomické dáta. Napríklad ceny akcií môžu súvisieť s očakávanou budúcou produkciou.

Literatúra však nedosahuje konsenzus o existencii, sile a trvaní príčinných súvislostí medzi akciovým trhom a makroekonomickými fundamentmi z dôvodu nelineárneho a premenlivého charakteru vzťahov. Zdá sa, že cykly rozmachu a poklesu podmieňujú prenosy a prelievanie informácií medzi makroekonomickými fundamentmi a akciovým trhom.

Dve desaťročia postupného odpájania
V nedávno publikovanej výskumnej práci vedci analyzovali existenciu a silu časovo premenlivej obojsmernej kauzality medzi akciovým trhom a piatimi makroekonomickými premennými v Spojených štátoch v rokoch 1960 až 2021. Integráciou rôznych trhov (trhová mena s úrokovou sadzbou a peňažná zásoba, trh tovarov s infláciou a priemyselnou výrobou a trh práce s nezamestnanosťou) v ekonometrickom modeli dokázali určiť dátumy vzniku a konca akejkoľvek kauzálnej epizódy s aktuálnou metodikou.

Empirické výsledky ukázali, že tieto vzťahy sa v čase menia, najmä počas ekonomických alebo finančných kríz. Počas zdravotnej krízy bolo toto pozorovanie menej platné, čo by mohlo odrážať nesúlad medzi fundamentmi a aktivitou na akciovom trhu. Koronakríza mohla zmeniť ekonomické vzťahy. Mohli sme byť súčasťou iracionálnej bujnosti alebo špekulatívnych bublín. Počas pandémie si trhy žili svojím životom a nezaujímali ich makroekonomické základy.

V ďalšej nedávnej štúdii, ktorá sa zameriava na prepojenia medzi aktivitou na akciovom trhu a nezamestnanosťou, testy kauzality odhaľujú, že minulé úspechy akciového trhu majú predikčnú silu na nezamestnanosť a naopak. Ceny akcií skutočne ovplyvňujú najmä správy o miere nezamestnanosti, ktoré môžu obsahovať informácie o raste a/alebo rizikovej prémii akcií.

Táto prediktívna schopnosť sa objavuje najmä v období krízy, v priebehu času sa vyskytuje len sporadicky. Napríklad počas dotcom bubliny na začiatku 21. storočia sa prediktívna schopnosť nezamestnanosti pre akciový trh zdala silnejšia a trvalejšia ako počas Veľkej recesie, ktorá nasledovala po finančnej kríze v roku 2008. Odvtedy sa intenzita príčinných súvislostí postupne zmenila a zoslabla. Môžeme si teda myslieť, že odpojenie sa postupne potvrdilo.

Dočasné opätovné pripojenie?
Na druhej strane sa zdá, že aktivita na akciovom trhu v posledných týždňoch úzko súvisí s niektorými makroekonomickými fundamentmi, ako je inflácia alebo riziká spomalenia aktivity.

V skutočnosti nedávno americká centrálna banka výrazne zvýšila svoje krátkodobé sadzby o 0,75 bodu (čo je od roku 1994 bezprecedentné) v snahe obmedziť inflačné tlaky, ktoré spôsobili turbulencie na trhu.

Toto nedávne opätovné pripojenie však nemusí vydržať vzhľadom na zistenia vyššie uvedených štúdií. Zdá sa, že pochádza hlavne zo spojenia udalostí, ktoré vyvolávajú paniku investorov a akciových trhov v averzii k okamžitému prepadu. Prepojenie je však nevyhnutné, keďže finančná sféra by mala byť úzko prepojená s reálnou ekonomikou.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy