Špirálovitý rast inflácie a spomalenie ekonomiky: Hlavný ekonóm ECB vidí obojstranné riziko 

, CNBC Foto: getty images

ECB začiatkom júna potvrdila svoj zámer zvýšiť sadzby budúci mesiac a potom opätovne po lete. To by pravdepodobne prinieslo depozitnú sadzbu ECB späť zo záporného pásma a znamenalo by to obrovský moment pre centrálnu banku, ktorá od roku 2014 drží sadzby pod nulou.

Existujú však otázky, či Lagardeová dodrží niekoľkonásobné zvýšenie sadzieb so zhoršujúcimi sa vyhliadkami rastu v regióne. Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Philip Lane uviedol, že frankfurtská inštitúcia bude musieť zostať v nadchádzajúcich mesiacoch ostražitá s vyhliadkou, že inflácia bude stále vyššia spolu s rizikom spotrebiteľského spomalenia v regióne.

„Vzhľadom na neistotu musíme zvládnuť tieto dve riziká,” povedal Lane, ktorý je aj členom Rady guvernérov banky, na fóre ECB v Portugalsku. „Na jednej strane to môžu byť sily, ktoré udržia infláciu vyššie, ako sa očakávalo dlhšie. Na druhej strane máme riziko spomalenia ekonomiky, čo by znížilo inflačné tlaky. Takže je to celkom  jasné, mať jasnú víziu pre niekoľko nasledujúcich stretnutí, orientovať sa na to, aby sme sa vzdialili od veľmi nízkych sadzieb, ktoré sme mali už niekoľko rokov, ale zároveň plne rešpektovať dôležitosť závislosti od údajov a zachovať si možnosť reagovať na to, čo uvidíme, v nasledujúcich mesiacoch.”

Pozornosť sa upriamuje na ECB a jej kritické zasadnutie budúci mesiac. Centrálna banka uviedla, že prvýkrát za 11 rokov zvýši úrokové sadzby, no investori sa viac zaujímajú o pochopenie toho, čo ECB robí na riešenie rizík fragmentácie v regióne.

Centrálna banka eurozóny mala začiatkom tohto mesiaca mimoriadne zasadnutie, keďže náklady na pôžičky pre takzvané periférne európske krajiny prudko vzrástli. ECB uviedla, že vyvinie nový nástroj na riešenie týchto rizík. Trhy však zostali zvedavé, kedy bude tento nástroj implementovaný a ako dlho. Je to v čase, keď rastú obavy o ekonomiku eurozóny v ktorej je inflácia vysoká a vyhliadky rastu sa zhoršujú. „Naozaj môžete zvýšiť úrokové sadzby do recesie, aj keď je inflácia vysoká? To by bolo nezvyčajné,” povedal pre CNBC Erik Nielsen, globálny hlavný ekonóm UniCredit.

ECB v júni predpovedala pre eurozónu v tomto roku mieru rastu HDP na úrovni 2,8 %, ale ekonómovia začínajú hovoriť o vyhliadke recesie ku koncu roka v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a dopade, ktorý to má na celosvetový rast hospodárstva.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy