Energetické vydieranie zo strany Moskvy: Plány Európy nahradiť ruský plyn sú divoko optimistické a mohli by pribrzdiť ekonomiku

, CNBC;ČTK Foto: TASR/Milan Kapusta;Michal Svítok

Ekonómovia sa obávajú, že „večné sankcie“ voči Rusku a závislosť Európy od plynu znamenajú, že kontinent neúmerne trpí. Znížené toky ruského plynu a pretrvávajúca hrozba úplného prerušenia dodávok viedli niektoré európske vlády k návratu k spaľovaniu uhlia.

Európska únia sa musí pripraviť na vážne narušenie dodávok plynu z Ruska a členské krajiny by mali aktualizovať svoje núdzové plány. Po rokovaní únijných ministrov energetiky to povedala eurokomisárka Kadri Simsonová, podľa ktorej Európska komisia v júli predloží plán, ako má európsky blok spoločne pravdepodobnému obmedzeniu čeliť. 

EÚ plánuje do konca roka nahradiť dve tretiny dovozu ruského plynu. Odklon od dodávok plynu v krajine sa stal ešte naliehavejším po tom, čo štátom podporovaný Gazprom znížil toky do Európy o 60 % , ako dôvod uviedol oneskorenie opráv plynovodu Nord Stream 1, ktorý vedie do Nemecka popod Baltské more. Spoločnosť Siemens Energy sa ohradila voči tvrdeniu Ruska, že muselo obmedziť dodávky plynu do Nemecka, pretože firma nestihla včas urobiť servis turbín, informovala agentúra DPA. „Je veľmi pohodlné zatiahnuť do toho podnik, ktorý je v Rusku známy,“ uviedol šéf firmy Siemens Energy Joe Kaeser v rozhovore pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung. „Aj keby to tak bolo, nikdy by to neospravedlnilo také veľké obmedzenie toku plynu," dodal.

Niektorí únijní činitelia sú presvedčení, že Rusko využije plánovanú údržbu plynovodu Nord Stream 1 pre trvalé odstavenie EÚ od dodávok plynu. Moskva podľa nich tento krok chystá ako odvetu za sankcie Únie vrátane čiastočného embarga na ruskú ropu. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck obmedzenie dodávok označil za politicky motivovaný krok, ktorým sa Rusko snaží vyvolať neistotu a zvýšiť ceny plynu.

Podľa Simsonovej je dôležité prijímať koordinované kroky, preto Brusel v súčasnosti spisuje plán spoločného tlmenia dopadov náhleho nedostatku plynu, ktorý chce predložiť za niekoľko týždňov. Komisia okrem toho dojednáva kontrakty na dodávky skvapalneného plynu so Spojenými štátmi či Nórskom, ktoré však ruský plyn nahradí len sčasti. Únijné krajiny už schválili povinné plnenie plynových zásobníkov, ktoré by do novembra mali byť naplnené do štyroch pätín.

Zdá sa však, že súčasný plán EÚ nahradiť ruský plyn sa nenaplní. „Urobili sme veľa dôležitej práce, aby sme sa na to pripravili. Ale teraz je čas zvýšiť obrátky," povedala Simsonová novinárom s odkazom na očakávané "vážne narušenie" dodávok.

V roku 2021 EÚ doviezla z Ruska približne 155 miliárd kubických metrov zemného plynu. Navrhované náhrady do konca roku 2022, medzi ktoré patrí diverzifikácia LNG (skvapalnený zemný plyn), obnoviteľné zdroje energie, zvýšenie účinnosti vykurovania, diverzifikácia potrubí, biometán, solárne strechy a tepelné čerpadlá, predstavujú podľa údajov z EÚ ročne približne 102 miliárd m3. Také sú údaje uvedené v správe Európskej komisie.

Christopher Granville, výkonný riaditeľ pre EMEA a globálny politický výskum v TS Lombard, v správe uviedol, že ciele Európskej komisie nahradiť tento rok plyn od Gazpromu vyzerajú „veľmi optimisticky“.

„Okrem načasovania implementácie uvedenia nemeckých terminálov na príjem LNG do prevádzky je Rusko tiež dôležitým dodávateľom LNG, čo podčiarkuje výzvu pre Európu, pokiaľ ide o zabezpečenie adekvátnych dodávok LNG,“ povedal Granville.

Podiel dovozu ruského plynu do EÚ sa už znížil zo 45 % v apríli 2021 na 31 % v apríli 2022, pričom podiel samotného plynovodného plynu klesol zo 40 % v minulom roku na 26 % v tomto roku.

Celkový dovoz LNG však dosiahol rekordné úrovne, len v apríli sa doviezlo 12,6 mld. m3, čo predstavuje medziročný nárast o 36 % napriek zníženému podielu pochádzajúcemu z Ruska. To by naznačovalo, že snahy Európy o diverzifikáciu začínajú prinášať ovocie.

Hovorca Európskej komisie pre energetiku vo štvrtok pre CNBC povedal, že Gazprom a Moskva využívajú dodávky energie ako „nástroj vydierania“.

„Po predchádzajúcom jednostrannom rozhodnutí Gazpromu zastaviť dodávky plynu do niekoľkých členských štátov a spoločností a po podpriemernej úrovni naplnenia jeho zásobníkov plynu v Európe za posledný rok nám najnovšie kroky opäť pripomínajú nespoľahlivosť Ruska ako dodávateľa energie,“ povedal hovorca EK. „Tiež posilňujú naše odhodlanie dosiahnuť naše ciele REPowerEU postupne vyradiť ruské fosílne palivá. Sankcie na ruské uhlie a ropu vstupujú do platnosti tento rok a s plánom REPowerEU urýchlime zavádzanie domácich obnoviteľných zdrojov, znížime spotrebu energie a prejdeme k alternatívnym dodávateľom, ktorí sú spoľahlivejší ako Rusko.“

Európa sa čoraz viac obáva úplného odstavenia ruského plynu. Snaha Európskej komisie a členských štátov o diverzifikáciu od ruských fosílnych palív ich minulý týždeň priviedla k podpísaniu Memoranda o porozumení s Egyptom a Izraelom pre vývoz LNG z východného Stredomoria.

„Dohodli sme sa na spoločnom vyhlásení s Nórskom, aby sme zintenzívnili spoluprácu s cieľom dosiahnuť hlbšie dlhodobé energetické partnerstvo a budeme pracovať na zabezpečení dodatočných krátkodobých a dlhodobých dodávok plynu, riešení vysokých cien energie a spolupráci na technológiách čistej energie,“ povedal hovorca Komisie pre televíziu CNBC. „Spolupracujeme aj s ďalšími alternatívnymi dodávateľmi energie, ako sú napríklad USA, Katar a Azerbajdžan.”

Granville zo spoločnosti TS Lombard však predpovedal, že by to mohlo mať významné dôsledky na náklady pre Európu, keď hľadá dodávky plynu inde. „EÚ zaplatí v priemere za svoju neruskú ropu a plyn viac ako jej kolegovia. Ázijské krajiny budú nakupovať viac ruskej ropy za zľavnené ceny,“ predpokladal Granville. „LNG dovážaný Európou z USA bude stáť viac ako cena, ktorú platia americkí spotrebitelia kvôli nákladom na dopravu a skvapalňovanie/splynovanie.”

To by mohlo tvrdo zasiahnuť európsku ekonomiku v čase, keď už má problémy, keďže sú voči Rusku uvalené takzvané „večné sankcie“ za nekončiacu vojnu. Ďalším potenciálnym kameňom úrazu pre ekonomiku regiónu je možnosť úplného embarga na dodávky ruského plynu. Je to niečo, čo už teraz znepokojuje európskych politikov.

Takahide Kiuchi, ekonóm z výskumného inštitútu Nomura, zdôraznil, že „ak by sa situácia v budúcnosti vyostrila… potom je úplne možné, že EÚ zájde tak ďaleko, že zakáže dovoz ruského zemného plynu celkom. Vzhľadom na to, že sa skupina G-7 rozhodla zakázať dovoz ruskej ropy, je pravdepodobné, že Rusko môže v rámci odvetného opatrenia rozšíriť rozsah svojho obmedzenia dodávok zemného plynu na ďalšie krajiny EÚ,“ povedal Kiuchi. „V takom prípade by sa dalo dokonca predpokladať, že EÚ sa pokúsi urobiť prvý krok a zostať pred Ruskom tým, že vyhlási zákaz dovozu ruského zemného plynu.”

Zavedením zemného plynu do oblasti sankcií EÚ by ekonomika eurozóny mohla zaznamenať prudké spomalenie, pričom miera rastu Nemecka by mohla byť záporná, predpovedal Kiuchi.

Medzinárodný menový fond naznačil, že eskalácie existujúcich sankcií voči Rusku zo strany veľkých priemyselných krajín, najmä ak by zahŕňali prísne obmedzenia ruského vývozu energie, by mohli prerásť do ešte prudšieho zvyšovania cien energií, zhoršujúceho sa sentimentu firiem a domácností a narušenia finančného trhu. MMF predpokladal, že takýto sled udalostí môže stlačiť jeho prognózu globálneho rastu až o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy