Zaokrúhľovanie konečnej ceny nákupov: Jedno- a dvojcentových mincí sa netreba zbavovať ani ich zamieňať

, TASR Foto: thinkstock

Jedno- a dvojcentové mince zostávajú zákonným platidlom a nie je potrebné ich osobitne vymieňať ani sa ich akýmkoľvek nárazovým spôsobom zbavovať. Upozornila na to Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu (ZO) SR, v súvislosti s pripravovaným zaokrúhľovaním konečnej ceny nákupu pri platbe v hotovosti od 1. júla.

Členovia zväzu totiž podľa nej zaznamenali u spotrebiteľov tendenciu nosiť do predajní veľké objemy drobných mincí. "Chceme upozorniť spotrebiteľskú verejnosť, že na takéto správanie nie je najmenší dôvod," podčiarkla.

Jediným obmedzením, ktoré platilo aj doteraz, podľa Machútovej zostáva, že obchodník má právo neprijať pri jednej platbe viac ako 50 kusov euromincí akejkoľvek nominálnej hodnoty. "Cieľom zaokrúhľovania je dosiahnuť postupné stiahnutie drobných mincí z obehu, ale nie je dôvodom na takúto zmenu spotrebiteľského správania," dodala.

Zaokrúhľovať sa bude na päť centov, pripomína Slovenská komora daňových poradcov (SKDP). Jednorazové negatívum zmeny spočíva v tom, že obchodníkom vzniknú náklady na úpravu programu internetových registračných pokladníc. Môžu dosiahnuť až 60 eur na kasu, upozorňuje komora.

Pozitívom je, že obeh jednocentoviek a dvojcentoviek sa značne zredukuje. Medzi Slovákmi sú nepopulárne a javia sa ako nepraktické. "Podnikateľom aj širokej verejnosti sa znížia výdavky na poplatky bánk za vklady a spracovanie týchto mincí či náklady za ich prepravu. Zároveň sa zjednoduší vydávanie mincí pri hotovostných platbách," vysvetľuje daňová poradkyňa Mária Sameková z SKDP.
Ďalším dôvodom zredukovania jednocentových a dvojcentových mincí je ich nízka návratnosť do obehu od verejnosti. "Obchodníci a poskytovatelia služieb musia aj naďalej prijímať tieto mince, zostávajú zákonným platidlom. O ich úplnom zrušení môže rozhodnúť len Rada Európskej únie," upozorňuje.

Novela má podľa SKDP pozitívny efekt aj na životné prostredie, pretože sa výrazne zníži používanie obalového materiálu na tieto mince či počet ich prepráv. "Pozitívom je, že zaokrúhľovať sa nebudú ceny jednotlivých položiek, ale až konečná suma za celý nákup. Rovnako je dôležité, že zmena sa nebude týkať bezhotovostných platieb," dodala Sameková.

Súvisiace články

Aktuálne správy