Rozšírenie sankcií: Krajiny G-7 oznámia zákaz dovozu ruského zlata

, CNBC Foto: SITA/AP

Tento krok by sa pridal k sérii represívnych pokút, ktoré Západ uvalil na Rusko od začiatku jeho vpádu na Ukrajinu 24. februára.

Lídri krajín G-7 oznámia zákaz dovozu ruského zlata pre nevyprovokovanú inváziu Moskvy na Ukrajinu, potvrdil v nedeľu ráno americký prezident Joe Biden. Keď sa lídri stretli v nemeckom Mníchove na najnovšom samite G-7, Biden na Twitteri potvrdil predchádzajúce správy. “Spojené štáty uvalili na Putina bezprecedentné náklady, aby mu odopreli príjmy, ktoré potrebuje na financovanie vojny proti Ukrajine,” povedal v nedeľu skoro ráno. “G7 spoločne oznámi, že zakážeme dovoz ruského zlata, čo je hlavný export, ktorý pre Rusko vytvára desiatky miliárd dolárov.”

Sankcie majú za cieľ rozdrviť ruskú ekonomiku a zahŕňajú zákaz alebo obmedzenie dovozu ropy a plynu a obchodovania s ruskými bankami a jednotlivcami. USA , Kanada a ich európski spojenci sa vo februári dohodli na odstránení kľúčových ruských bánk z medzibankového systému zasielania správ SWIFT , čím sa krajina skutočne oddelila od veľkej časti globálneho finančného systému.

Britská vláda v nedeľu tiež potvrdila krok zakázať ruský dovoz zlata a uviedla, že sa bude vzťahovať na novo vyťažené zlato a rafinované zlato s výnimkou zlata, ktoré mohlo pochádzať z Ruska, ale už bolo vyvezené.

Rusko je podľa najnovších údajov Svetovej rady pre zlato druhým najväčším svetovým producentom zlata s približne 10 % podielom celosvetovej produkcie. Agentúra Reuters uvádza, že držba zlata sa od nezákonnej anexie Krymu v roku 2014 strojnásobila a táto komodita je dôležitým aktívom pre ruskú centrálnu banku, ktorá už funguje za veľmi obmedzených podmienok.

Vysoký predstaviteľ americkej administratívy v nedeľu podľa agentúry Reuters povedal, že zákaz bude vyhlásený v utorok a dodal, že „prezident a ďalší vodcovia G-7 budú pokračovať v práci, aby sa Putin zodpovedal“.

Napriek bezprecedentnej úrovni sankcií uvalených na Kremeľ, ruský rubeľ minulý týždeň po februárovom kolapse dosiahol svoju najsilnejšiu úroveň za posledných sedem rokov, 52,3 za dolár. Tento prudký nárast Kremeľ uvádza ako „dôkaz“, že západné sankcie nefungujú. V skutočnosti rubeľ zosilnel natoľko, že ruská centrálna banka aktívne prijíma opatrenia na jeho oslabenie, pretože sa obáva, že to zníži konkurencieschopnosť exportu krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy