BIS požaduje, aby centrálne banky rýchlo a rozhodne zvýšili úrokové sadzby

Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) požaduje "rýchle a rozhodné" zvýšenie úrokových sadzieb centrálnymi bankami, aby zabránili, že sa vysoká inflácia zmení na niečo ešte horšie.

Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) požaduje „rýchle a rozhodné“ zvýšenie úrokových sadzieb centrálnymi bankami, aby zabránili, že sa vysoká inflácia zmení na niečo ešte horšie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
V uplynulých dňoch sa konalo výročné zasadnutie BIS, na ktorom centrálni bankári diskutovali o aktuálnych problémoch a rizikách rovnako ako o turbulenciách na finančných trhoch.
„Pre centrálne banky je kľúčové, aby konali rýchlo a rozhodne, než sa inflácia stane ukotvenou,“ uviedol generálny riaditeľ BIS Agustín Carstens. Podľa neho je dôležité, aby centrálne banky konali v najbližších kvartáloch.
BIS naďalej predpokladá, že je možné takzvané mäkké pristátie, teda že zvyšovanie sadzieb nemusí stiahnuť ekonomiky do recesie, uznáva však, že situácia je náročná.
„Veľa bude závisieť práve od toho, aké trvalé sú tieto inflačné šoky,“ uviedol Carstens a dodal, že kľúčová tiež bude reakcia finančných trhov. „Ak toto sprísňovanie spôsobí rozsiahle straty, spôsobí rozsiahlu korekciu cien aktív, a tým zasiahne aj spotrebu, investície a zamestnanosť, potom to bude horšie.“
Prudké zdraženie energií a potravín spôsobil, že inflácia sa v mnohých krajinách dostala na najvyššie úrovne za desaťročia, čo vyvolalo obavy z recesie, či dokonca stagflácie podobnej tej zo 70. rokov minulého storočia. Stagflácia znamená situáciu, keď je rýchle zvyšovanie cien spojené s nízkym alebo dokonca negatívnym rastom ekonomiky.
BIS vznikla v roku 1930 v Bazileji a označuje sa za centrálnu banku centrálnych bánk a reprezentuje krajiny, na ktoré pripadá okolo 95 % svetového hrubého domáceho produktu (HDP). Realizuje výskum a analýzu menového a finančného systému a fórom pre dialóg medzi tvorcami menových politík.

Súvisiace články

Aktuálne správy