Boj proti korupcii je predpokladom pre fungujúci štát

Tvrdý a úspešný boj proti korupcii je základným predpokladom pre fungujúci a spravodlivý štát, ktorý slúži občanom. Na konferencii Eurofondy bez korupcie, ktorú zorganizovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR to vyhlásila podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí).
„Za mimoriadne dôležité v boji proti korupcii v eurofondoch považujem tri piliere – systémové zmeny, ktoré sme zaviedli v novom programovom období, zníženie byrokracie na všetkých úrovniach a tvrdé postihovanie korupčného správania bez ohľadu na to, či je páchateľom politik, bohatý oligarcha alebo starosta malej obce,“ spresnila.
Zdôraznila, že od nástupu novej vlády v marci 2020 majú polícia a prokuratúra rozviazané ruky a vyšetrujú rozsiahle schémy korupcie, prania špinavých peňazí a ďalších trestných činov, ktoré na Slovensku fungovali vyše desať rokov. Mnohé z týchto káuz súvisia aj s čerpaním eurofondov.
„Systém eurofondov, ako ho nastavila bývalá vláda, bol komplikovaný a neprehľadný, plný byrokracie. Eurofondy boli preto podhubím pre korupciu a prelievanie verejných zdrojov na kontá vyvolených,“ uviedla vicepremiérka.
Remišová podčiarkla, že po nástupe do úradu presadila zásadné systémové zmeny v eurofondoch, v štátnom IT aj podpore regiónov. „Základom našej misie je nulová tolerancia k praktikám, ktoré boli v predchádzajúcich obdobiach bežné,“ zdôraznila.
Upozornila, že MIRRI za necelé dva roky zaviedlo v eurofondoch päť antibyrokratických balíčkov, zjednodušilo pravidlá aj administratívnu náročnosť na minimum, ktoré povoľuje európska legislatíva. „A hlavne sme spustili veľkú reformu pre nové eurofondy – jeden operačný program, počet riadiacich štruktúr sme okresali na tretinu a našou ambíciou je, aby slovenská legislatíva k eurofondom nemala ani čiarku navyše oproti tomu, čo požaduje Európska komisia. Takisto zavádzame poradenské centrá pre ľudí v regiónoch,“ informovala.
Vicepremiérka v diskusii vyzdvihla úzku spoluprácu medzi MIRRI SR a Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR.
„Začali sme úzku spoluprácu s Najvyšším kontrolným úradom SR a Úradom pre verené obstarávanie, aby sme čo najlepšie zabezpečili jednotný a spoločný postup pri hodnotení verejných obstarávaní. Veľmi ma teší, že s oboma úradmi spolupracujeme a darí sa nám nachádzať zhodu na potrebe systémových zmien, ktoré aj realizujeme. Naším spoločným cieľom je, aby sme proaktívne vytvárali také podmienky, aby korupčné praktiky v oblasti eurofondov nemali šancu. Základom je jednoduchý a transparentný systém, ktorý je zrozumiteľný pre úradníkov aj prijímateľov eurofondov, a, samozrejme, potrebný je účinný systém kontroly,“ dodala Remišová.

Súvisiace články

Aktuálne správy