Plénum schválilo novelu J. Šimka o odpustení pohľadávok samosprávam

Novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorú predložil nezaradený poslanec Jozef Šimko, v stredu schválilo plénum parlamentu. Podľa novely zákona by mal štát odpustiť samosprávam pohľadávky, ktoré vznikli z právoplatného rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Bude sa to vzťahovať len na pohľadávky, ktoré vznikli z udelených pokút v súvislosti s nadobúdaním nájomných bytov, respektíve súvisiacej vybavenosti.
Predkladateľ navrhol stanoviť podmienky, za ktorých je možné samosprávam odpustiť pohľadávky, ktoré voči nim eviduje štát z titulu právoplatného rozhodnutia o uložení pokuty pre porušenie zákona o verejnom obstarávaní. „Vzniknutou situáciou sú dotknutí aj dobromyseľní užívatelia sociálnych nájomných bytov, keďže v dôsledku vyhlásenia neplatnosti zmluvy medzi samosprávou a zhotoviteľom môžu prísť o strechu nad hlavou,“ uvádza sa v dôvodovej správe.
Podľa návrhu sa zavedie aj časové obmedzenie, odpustiť sa má teda len tá pohľadávka štátu voči samospráve, ktorá vnikla ako dôsledok konania samosprávy v období od 1. januára 2016 do 31. decembra 2021. Odpustenie sa bude vzťahovať len na pohľadávky, ktoré už vznikli a ktoré nie sú do nadobudnutia účinnosti zákona uhradené.
Poslanec navrhol tiež umožniť ÚVO ukladať pokuty v závislosti od miery zavinenia a závažnosti protiprávneho konania. Súčasná právna úprava totiž podľa neho obsahuje striktné určenie výšky pokuty 5 % bez ohľadu na okolnosti konkrétneho prípadu.

Súvisiace články

Aktuálne správy