Tretia najväčšia ruská ropná spoločnosť Gazprom Neft spolupracuje s BitRiver na ťažbe Bitcoinov

, BitcoinMagazine Foto: TASR/AP

Tretí najväčší producent ropy v Rusku, Gazprom Neft, spolupracuje so švajčiarskou bitcoinovou ťažobnou firmou BitRiver s cieľom vybudovať ťažobné operácie na ropných poliach podľa memoranda Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade.

BitRiver pomôže Gazprom Neftu pri vývoji dátových centier, kde bude producent ropy dostávať energiu od vzdialenej ťažobnej spoločnosti buď z nových ropných polí, kde v súčasnosti nie je vybudovaná infraštruktúra, alebo zo vzdialených miest s vysokými nákladmi na dopravu.

„V priebehu nasledujúcich dvoch rokov má BitRiver v úmysle realizovať projekty na vytvorenie vlastných dátových centier pre energeticky náročné výpočty s výkonom až 2 gigawatty vrátane ropného plynu, ktoré navyše zabezpečia vysokú a stabilnú spotrebu energie,“ uviedol Igor Runets, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti BitRiver, v memorande. 

Zaujímavosťou je, že BitRiver nie je v ruskom biznise žiadnym nováčikom. Minulý rok v apríli ministerstvo financií USA  povolilo BitRiver zaradiť spoločnosť na zoznam Úradu pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) ministerstva financií s tým, že spoločnosť „pomáha podporovať Putinovu brutálnu vojnu na základe vlastného rozhodnutia“.

Aj keď je partnerstvo medzi BitRiverom a Gazpromneftom inovatívne, tieto dve spoločnosti neboli prvé, ktoré zvolili tento prístup. Minulý rok v marci bolo oznámené, že Exxon Mobil, najväčší americký producent ropy, rozbieha pilot ťažby bitcoinov. Spoločnosť údajne chcela ďalej znižovať spaľovanie prebytočného plynu. 

Podobne aj americká bitcoinová ťažobná firma Crusoe Energy oznámila plány na presun generátorov a ťažobných zariadení do Muscatu v Ománe na Blízkom východe, aby zachytila ​​spálený plyn a tiež znížila emisie. 

Viac o téme: kryptomeny

Súvisiace články

Aktuálne správy