Švajčiarska národná banka nečakane zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu

Švajčiarska národná banka (SNB) vo štvrtok nečakane zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu. Snaží sa tak bojovať proti inflačným tlakom. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.
SNB zvýšila základnú úrokovú sadzbu na netermínované vklady o pol percentuálneho bodu na -0,25 % z -0,75 %.
„Nie je možné vylúčiť, že v dohľadnej dobe bude potrebné ďalšie zvyšovanie základnej úrokovej sadzby SNB na stabilizáciu inflácie v pásme zodpovedajúcom cenovej stabilite v strednodobom časovom horizonte,“ uviedla banka vo vyhlásení.
Banka vyhlásila tiež, že bude aktívne pôsobiť na devízovom trhu podľa potreby.
Centrálna banka upravila aj prahový faktor na výpočet výšky vkladov bánk v SNB oslobodených od záporného úroku.
SNB zároveň revidovala smerom nahor svoju prognózu inflácie s odvolaním sa na globálne faktory. Svoj odhad priemernej inflácie v tomto roku zvýšila na 2,8 % z 2,1 %, v nasledujúcom roku 2023 na 1,9 % z 0,9 % a v roku 2024 na 1,6 % z predchádzajúcemu výhľadu 0,9 %.
Vojna na Ukrajine mala zatiaľ pomerne malý nepriaznivý vplyv na ekonomickú aktivitu vo Švajčiarsku. SNB predpovedá v roku 2022 rast ekonomiky o približne 2,5 %.
Pokiaľ ide o trh s nehnuteľnosťami, banka uviedla, že ceny hypotekárnych úverov a nehnuteľností na bývanie v uplynulých štvrťrokoch ďalej rástli. SNB bude naďalej pozorne sledovať vývoj na hypotekárnom a realitnom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy