Bill Gates: Krypto a NFT sú 100 % založené na teórii väčšieho blázna

, CNBC Foto: TASR/AP

Drahé digitálne obrázky opíc nesmierne zlepšia svet, vtipkoval Gates s odkazom na Bored Ape NFT. Je jasné, že Bill Gates nie je fanúšikom kryptomien ani nezameniteľných tokenov.

NFT sú nezameniteľné tokeny, často sú ponúkané ako spôsob, ako dokázať vlastníctvo digitálnych aktív, ako sú umelecké alebo športové zberateľské predmety. Kritici ich však považujú za prehnané a potenciálne škodlivé pre životné prostredie vzhľadom na energetickú náročnosť kryptomien. Mnoho NFT je postavených na sieti, ktorá je použitá aj na prevádzku etherea, čo je druhý najväčší token.

Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft na utorkovej prednáške TechCrunch o klimatických zmenách opísal tento fenomén ako niečo, čo je „100% založené na teórii väčšieho blázna“, pričom sa odvolával na myšlienku, že nadhodnotené aktíva sa zvýšia, keď bude dostatok investorov ochotných zaplatiť za ne viac.
„Som zvyknutý na triedy aktív… ako farma, kde majú produkciu, alebo ako spoločnosť, kde vyrábajú produkty,” povedal Gates. Čo sa týka kryptomien, „nezapájam sa do toho, nie som v dlhej ani krátkej pozícii v žiadnej z týchto vecí.”

Kryptomeny tento týždeň prudko klesli po tom, čo spoločnosť Celsius, spoločnosť poskytujúca kryptopôžičky, pozastavila všetky výbery z účtov. Tým sa len podnietili obavy z hroziacej platobnej neschopnosti Celsia a možného vedľajšieho efektu pre iné časti kryptotrhu. Celsius tvrdí, že „pre komunitu funguje nepretržite“.

Poškodený kryptosvet si už lízal rany po kolapse UST – takzvaného stablecoinu, ktorý mal mať hodnotu 1 dolár  a luny, sesterského tokenu. V čase najväčšej slávy mali obe kryptomeny celkovú hodnotu 60 miliárd dolárov.

Bitcoin sa naposledy obchodoval v stredu za 21 107 USD, čo je pokles o 7 % za posledných 24 hodín. Najväčšia kryptomena na svete od začiatku roka 2022 vymazala viac ako polovicu svojej hodnoty.
 

Viac o téme: kryptomeny

Súvisiace články

Aktuálne správy