Ako začať investovať: pozrime sa na dlhopisy

, PR článok

O vysokej inflácii počujeme čoraz hlasnejšie. Všadeprítomné zdražovanie sa vyšplhalo do takej miery, že prestalo byť pohodlné nielen pri nákupoch v obchodoch, no najmä pri pohľade na stav úspor. Kam umiestniť peniaze, aby neprerábali? 

Túto otázku riešia mnohí aj s ohľadom na fakt, že Slováci majú v bankách ladom uloženú viac ako polovicu svojho finančného majetku. V preferencii bankových produktov sme druhý najsilnejší národ v Európe. A nie je to dobrý prívlastok. Peniaze v bankách totiž vplyvom inflácie strácajú na hodnote.

Začať s konzervatívnymi nástrojmi
„Slováci vedia sporiť. Teraz je čas, aby sa naučili aj investovať. Jedine tak využijú potenciál, ktorý im peniaze ponúkajú,“ hovorí Senior Investment Broker spoločnosti Proxenta, Renata Domčeková. Investičných možností je podľa nej množstvo. Ich výber závisí od preferencií konkrétneho investora. Odborníci odporúčajú začať s jednoduchšími nástrojmi, ktorých cena v čase nekolíše a investor si vie vopred vypočítať, koľko z investície dostane. 

„Na trhu je veľké množstvo investičných nástrojov. Nie všetky sú však pre svoju zložitosť vhodné pre začínajúcich investorov,“ vysvetľuje R. Domčeková. Dodáva, že menej skúseným a opatrným investorom sa odporúča začať s nástrojmi, ktorým ľahko porozumejú, akými sú napríklad dlhopisy. 

Pri dlhopise ide o formu pôžičky. Človek požičia subjektu, ktorého dlhopis si kúpi, na vopred stanovený čas a za dohodnutý úrok. Firma, ktorá potrebuje finančné prostriedky na realizáciu svojej podnikateľskej myšlienky, môže o ne požiadať formou úveru banku alebo vydať dlhopisy. V praxi však firmy častokrát využívajú kombináciu oboch zdrojov financovania, teda bankové úvery a súčasne aj zdroje získané od investorov.     

Aké parametre majú dlhopisy
Suma, ktorú investor vydavateľovi dlhopisu požičal, sa nazýva istina. Často ide o desiatky tisíc eur. Na trhu sú však aj dostupnejšie alternatívy. „Pri našom dlhopise Proxper je minimálna vstupná investícia 7 000 eur, čo z neho robí nástroj dostupný širokému spektru investorov,“ vysvetľuje R. Domčeková. 

Dodáva, že na sedmičku je nastavený aj ročný výnos dlhopisu, bežne nazývaný kupón. Proxper má vďaka tomu potenciál dorovnať očakávanú tohtoročnú infláciu. Sedem percent je fixný výnos, ktorý neovplyvňujú výkyvy na akciových trhoch ani iné variabilné premenné. „Proxper je tak ideálny nástroj pre všetkých, ktorí chcú vedieť, na čom s výnosmi sú,“ približuje odborníčka. 

Výhodou dlhopisov tak je, že investori dostávajú výnosy každý rok vo vopred stanovenej výške a v presne stanovenom dni. Pri dlhopise Proxper je splatnosť výnosov dohodnutá na 30. novembra a v roku 2026 bude investorom vyplatená aj istina. „Keďže majiteľ dlhopisu je veriteľom Proxenty, investuje do viacerých projektov skupiny, čím diverzifikuje riziko spojené s investovaním“ približuje ďalšie benefity tohto typu investície R. Domčeková. Gro z nich pritom tvorí realitný development. Okrem rezidenčnej výstavby sa Proxenta špecializuje aj na potravinársku výrobu.  

„Vďaka týmto výhodám je to náš najprehľadnejší a zároveň najpredávanejší investičný produkt. Proxper si často vyberajú tí investori, ktorí si chcú investovanie a spoluprácu s Proxentou najprv vyskúšať,“ dodáva odborníčka.

Najprv dôkladná analýza
Investovať do dlhopisov však nie je to isté, ako mať peniaze v banke. Spája sa s nimi aj investičné riziko. Kým peniaze v bankách chráni štátny Fond ochrany vkladov, pri dlhopisoch je potrebné preveriť si subjekt, ktorý cenné papiere vydáva. Je preto nutné treba pozerať sa na jeho predchádzajúcu platobnú disciplínu a na zdravie projektov, ktoré emitent dlhopismi financuje. 

„S investormi hráme otvorenú hru. Sme preto otvorení všetkým otázkam klientov. Chceme, aby si investori urobili kvalitnú analýzu. Len na základe nej môžu urobiť zodpovedné investičné rozhodnutie. Na konci všetkého musia byť vždy spokojné obe strany procesu,“ približuje stratégiu Proxenty R. Domčeková. Nabáda preto súčasných aj potenciálnych investorov k záujmu a otázkam.

Viac o skupine Proxenta, jej produktoch a aktivitách nájdete na www.proxenta.sk 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy