Prieskum ECB: Kryptoaktívna vlastní každá desiata domácnosť v eurozóne

, ČTK Foto: SITA/AP

Každá desiata domácnosť v eurozóne vlastní kryptoaktívna, ako je napríklad bitcoin. U bohatých ľudí je pritom len o málo väčšia pravdepodobnosť, že nejaké majú, než je to v prípade chudobných občanov. Ukázali to výsledky prieskumu, ktorý si nechala urobiť Európska centrálna banka (ECB). Tá už, rovnako ako regulačné orgány v niektorých ďalších krajinách vrátane Spojených štátov, pritom ľudí pred nákupom bitcoínov a ďalších kryptomien niekoľkokrát varovala.

Trh kryptomien dlhodobo vykazuje prudké cenové výkyvy a najmä v poslednom čase prechádza výraznou turbulenciou. Úrady sa preto snažia odhadnúť, či by prudké cenové výkyvy v tomto relatívne novom segmente finančného systému mohli znamenať hrozbu pre rozpočty domácností.

Prieskum ECB sa zameral na očakávania spotrebiteľov a zistil, že v priemere desať percent domácností v šiestich krajinách, kde sa prieskum konal, vlastní kryptoaktívna. Podiel takých domácností je od šiestich percent vo Francúzsku po 14 percent v Holandsku.

Okolo 37 percent respondentov oznámilo, že vlastní kryptomeny v objeme do 999 eur, zatiaľ čo 29 percent ich drží kryptomeny v objeme 1000 až 4999 eur a 13 percent v objeme 5000 až 9999 eur. Zvyšok ich investoval viac.

Vo všetkých sledovaných krajinách prieskum ukázal, že u 20 percent najbohatších respondentov bola najvyššia pravdepodobnosť, že vlastnia kryptomeny. Digitálne mince ale podľa prieskumu vlastní väčší podiel domácností s nižšími príjmami ako tie, ktoré patria k strednej triede.

"V priemere v sledovaných krajinách platí, že u mladých dospelých mužov a veľmi vzdelaných respondentov je väčšia pravdepodobnosť, že investujú do kryptoaktívnych aktivít," uviedla ECB. "Čo sa finančnej gramotnosti týka, u respondentov, ktorí sa zaradili buď na najvyššiu, alebo na najnižšiu úroveň z hľadiska výsledkov finančnej gramotnosti, bola vysoká pravdepodobnosť, že drží kryptoaktívna."

Európska centrálna banka tieto údaje zverejňuje prvýkrát. Citovala ich v článku, ktorý zverejnila ako súčasť správy o finančnej stabilite.

Európska centrálna banka už pred rokmi varovala spotrebiteľov, že neregulované virtuálne meny predstavujú veľké riziko. Ich vklady totiž nie sú nijako chránené. ECB teraz svoje dlhodobé stanovisko zopakovala, podľa banky nie sú kryptomeny vhodné pre väčšinu drobných investorov. Úrady v Európskej únii ECB zároveň vyzvala, aby urýchlene schválili nové pravidlá týkajúce sa kryptoaktív.

Prieskum očakávania spotrebiteľov začala ECB vydávať v roku 2020. Prebieha každý mesiac na vzorke obyvateľov Belgicka, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska a Španielska. Prieskum je v pilotnej fáze a ECB zatiaľ nezverejňuje kompletné výsledky.

Viac o téme: kryptomeny

Súvisiace články

Aktuálne správy