Čo zvyšuje ceny nehnuteľností?

, Swiss Life Select Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rast úrokových sadzieb na úveroch na bývanie znamená, že budú o čosi nedostupnejšie. Nedostupnosť sa týka predovšetkým ľudí z nižších príjmových skupín. Bonitným ich možnosti zadlženia sa v podstate nezmenia, okrem toho, že budú platiť vyššiu splátku.

Na cenu nehnuteľností má vplyv množstvo faktorov, výška úrokových sadzieb hypoték je iba jeden z nich. Napríklad snaha získať vlastné bývanie býva veľmi silná a dokáže prekonať aj výšku úroku hypotéky. Dokazuje to rekordný objem úverov na bývanie, ktorý sa dosahuje v týchto dňoch.

Dôvodom súčasného hypotekárneho ošiaľu nie je samotná výška úrokových sadzieb, ako to bolo doteraz. Tentoraz ide o vidinu ich postupného zvyšovania. Súčasní i budúci dlžníci sa snažia získať aspoň súčasné aj keď o čosi nevýhodnejšie podmienky než majú a udržať si ich na dlhší čas, než bolo zvykom doteraz. Refinancovanie tak už nie je o získaní úspory na splátke v súčasnosti, ale o udržaní súčasnej výšky splátky do budúcnosti.

Ceny nehnuteľností budú ovplyvnené aj vývojom sadzieb. No iba tie nehnuteľnosti, ktoré sa kupujú na úver. Vždy je tu istý počet nehnuteľností, za ktoré kupujúci platí prevodným príkazom a nepotrebuje na ne pôžičku.

Nedostupnosť novostavieb pre tú skupinu kupujúcich, ktorí na riešenie otázky bývania potrebujú hypotéku, upriami ich pozornosť na staršie a cenovo dostupnejšie nehnuteľnosti. To opäť bude znamenať, že sa stanú pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva stanú nedostupnejšie.

Vplyv zmeny sadzieb na dostupnosť úver na bývanie

 

Súvisiace články

Aktuálne správy