ECB musí urýchlene začať zvyšovať úrokové sadzby

, TASR Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) musí rýchlo zvýšiť úrokové sadzby z negatívneho pásma, uviedol guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Inak hrozí neukotvenosť inflačných očakávaní.

Stredajšia správa európskeho štatistického úradu Eurostat ukázala, že medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne v apríli stagnovalo na rekordných 7,4 %, čo je takmer štvornásobok v porovnaní s dvojpercentným inflačným cieľom ECB.

"Zdá sa nevyhnutné, aby sme naše hlavné úrokové sadzby relatívne rýchlo dostali z negatívneho pásma a pokračovali v postupnej normalizácii menovej politiky," uviedol Rehn. Dodal, že podobný názor majú viacerí jeho kolegovia z Výkonnej rady rovnako ako z Rady guvernérov ECB.

Predstavitelia ECB sa z dôvodu vysokej inflácie zhodujú na tom, že banka by mala prvýkrát za viac než 10 rokov zvýšiť úrokové sadzby v júli. Keďže americká centrálna banka (Fed) už spustila agresívny cyklus sprísňovania menovej politiky, trhy počítajú s tým, že ECB ešte pred koncom roka zdvihne svoju depozitnú sadzbu nad nulu. Aktuálne sa nachádza na úrovni -0,5 %.

Podľa Rehna je najdôležitejšie, aby ECB konala tak, aby nadmerne nevzrástli dlhodobé inflačné očakávania. Ak sa tieto očakávania dostanú spod kontroly, mohlo by to výrazne poškodiť cenovú stabilitu v eurozóne. "Toto je teraz jediným najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim smerovanie menovej politiky."

Súvisiace články

Aktuálne správy