Obchodníci vítajú rozhodnutie o zmiernení opatrení pre neesenciálne obchody

Obchodníci z Iniciatívy slovenských maloobchodníkov (ISKM) vítajú rozhodnutie vlády o zmiernení opatrení pre neesenciálne obchody, ktoré by mali po novom fungovať v režime základ. Navštíviť ich bude môcť ktokoľvek bez ohľadu na imunitný status.
„Nerozumeli sme, prečo sú obchodníci diskriminovaní len na základe tovaru, ktorý predávajú. V nákupných centrách boli dve tretiny prevádzok prístupné absolútne pre každého a zvyšná tretina iba pre očkovaných (a prekonavších, pozn. TASR), pričom sa títo zákazníci stretávali na rovnakých chodbách,“ podotkol predseda iniciatívy Daniel Krakovský. Rozhodnutie vlády zmeniť prístup, i keď po dlhšom čase, preto obchodníci vítajú.
Po štvrtkovom verdikte ministrov má prísť ešte zmena vyhlášky zo strany hlavného hygienika. Toho obchodníci žiadajú, aby tak urobil bezodkladne. „Obchodníci si nemôžu dovoliť stratiť ani deň navyše, pretože už dnes sa vystavujú zbytočným konfliktom so zákazníkmi, ktorí nerozumejú tomu, že jednu prevádzku môžu navštíviť a v druhej je po nich vyžadované splnenie režimu OP (očkovaní, prekonaní, pozn. TASR),“ podotkla iniciatíva.
Krakovský vyzdvihol, že pre slovenských obchodníkov je kritický každý deň, pretože zákazníci môžu bez obmedzenia navštevovať okolité krajiny, kde už opatrenia takmer vymizli.
Obchodníci takisto skritizovali nedostatočnú a neskorú pomoc štátu, chýbajúci odškodňovací zákon a zaseknutie diskusií o znížení DPH pre gastrosektor.
Iniciatíva slovenských maloobchodníkov združuje viac ako 100 nepotravinových maloobchodných spoločností, prevádzkovateľov služieb a gastropodnikateľov. Maloobchod zamestnáva v SR približne 300.000 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy