Návrh zákona o územnom plánovaní žiada J. Šíbl vrátiť na dopracovanie

Návrh zákona o územnom plánovaní je zákonom pre developerov a má niekoľko závažných nedostatkov. Skonštatoval to poslanec Jaromír Šíbl (OĽANO) v utorok v rozprave k tejto právnej norme. Zároveň navrhol vrátiť zákon na dopracovanie. Niektorí ďalší poslanci sa rovnako vyjadrili, že bez objasnenia určitých otázok návrh pravdepodobne nepodporia. Viacerí však pripustili, že je potrebné legislatívu v tejto oblasti zmeniť k lepšiemu a prispôsobiť ju súčasnej dobe.
K návrhu na vrátenie zákona na dopracovanie sa pripojil aj poslanec Peter Kremský (OĽANO). Stavebná legislatíva podľa neho ide dobrým smerom, ale je tam veľa nedotiahnutých vecí, ktoré treba upraviť.
Šíbl poukázal na „závažné nedostatky“ návrhu zákona. Obce podľa neho po novom už nebudú mať posledné slovo pri vyjadrení sa k súladu s územným plánom, ale bude to nový centrálny úrad. Tvrdí, že jeho predseda bude prakticky „neodvolateľný“. Upozornil, že pokiaľ nový úrad vyhodnotí, že sa mu záväzné stanovisko obce k plánovanej výstavbe nepozdáva, vydá nové, ktoré „prebije“ to pôvodné. Voči tomu podľa neho neexistujú opravné prostriedky s výnimkou súdu. „Týmto sa radikálne zasiahne do kompetencií obcí,“ zdôraznil.
Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) skonštatoval, že pri odvolaní voči záväznému stanovisku ide o analógiu voči súčasnému stavu. Samosprávy podľa neho súhlasili s tým, že je tam inštitút správnej žaloby, čo nadväzuje na reformu súdnictva.
Šíbl poukázal tiež na to, že inštitút stavebnej uzávery by sa po novom stal nepoužiteľným. Obec by podľa jeho slov síce mala mať možnosť na dva roky vyhlásiť stavebnú uzáveru, ale musí majiteľa pozemku finančne kompenzovať. Zaujímal sa, ktorá obec bude potom tento inštitút využívať.
Spomenul aj metropolitný územný plán pre Bratislavu a Košice, ktoré by mali mať svoj funkčný región, na území ktorého majú mať mestá kompetencie regionálneho úradu a mali by určovať územný rozvoj v celom regióne. „Zdá sa, že je tak porušené základné právo samospráv na zodpovednosť za svoj vlastný rozvoj,“ podotkol Šíbl.
Holý skonštatoval, že metropolitný územný plán je v zákone uvádzaný ako možnosť, nie povinnosť. Keď sa magistrát dohodne s vyšším územným celkom (VÚC), že vytvoria takýto územný plán, mohli by tak urobiť. Je to však podmienené tým, aby to prešlo zastupiteľstvami na úrovni mesta a VÚC, súhlasiť by s tým mali aj obce, ktorých sa to týka.
Šíbl tiež kritizoval, že sa má vytratiť inštitút zadania. Investor podľa neho bude mať právo robiť zmeny a doplnky v územno-plánovacej dokumentácii kedykoľvek, ale obec len za konkrétnych podmienok. Dôležitosť zadania vyzdvihla v rozprave aj poslankyňa Zita Pleštinská (OĽANO). Chce, aby sa zákon v tejto časti precizoval, aby zadanie nevypadlo.
Poslanec Ján Blcháč (nezaradený) zdôraznil, že na to, aby bol územný plán použiteľný a kvalitný, je treba ho dôkladne pripraviť a komunikovať ho aj s verejnosťou. Zároveň odporučil pri diskusii o čiernych stavbách medzi nimi rozlišovať. Legislatíva je podľa neho veľmi komplikovaná a vyvoláva veľa otáznikov. Vyzval, aby mali na pamäti nielen záujmy veľkých investorov, ale aj obyvateľov a drobných stavebníkov.
Riziká novej stavebnej legislatívy z pohľadu pamiatkarov priblížila poslankyňa Monika Kozelová (OĽANO). Systém ochrany pamiatok má podľa nej veľa nedostatkov, ale teraz mu hrozí „paralýza“, aby nekomplikoval veľké investičné plány. Tvrdí, že je potrebné dovzdelávať pamiatkarov a podstatne navýšiť ich počet. Holý podotkol, že nejde o rozpor medzi ním a pamiatkarmi, ale vnútri Ministerstva kultúry (MK) SR. „Na tomto nezhavarujeme určite, ja tu mám veľkú mieru flexibility,“ avizoval.
Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) si myslí, že kým nebudú zodpovedané všetky otvorené otázky, mal by sa vytvoriť priestor na odpovede. Odmieta, „aby sme k nohám developerov položili naše kultúrne dedičstvo ako lacný podklad realizácie ich podnikateľských plánov“. Žiada rezort kultúry o diskusiu v tejto veci.
Vládny návrh zákona o územnom plánovaní, ktorý je v prvom čítaní, hovorí o elektronizácii, kompetenciách Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR, ale aj o zjednodušení procesu územného plánovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy