Fed naznačil, že plánuje začať zvyšovať základnú úrokovú sadzbu v marci

, ČTK Foto: TASR/AP

Centrálna banka USA (Fed) naznačila, že je pripravená na významnú zmenu politiky nízkych úrokových sadzieb z doby pandémie, ktorá podporila najímanie nových zamestnancov a ekonomický rast, ale tiež prispela k vysokej inflácii.Základná úroková sadzba v USA sa od vypuknutia pandémie v marci 2020 pohybuje blízko nuly. Menový výbor Fedu vo vyhlásení zverejnenom na záver dvojdňového zasadnutia tiež potvrdil, že v marci ukončí nákup dlhopisov.

Vzhľadom na skutočnosť, že vysoká inflácia tlačí na spotrebiteľov a firmy a nezamestnanosť neustále klesá, chce Fed v marci postupne ukončiť mesačné nákupy dlhopisov, ktoré mali znížiť dlhodobé sadzby. Neskôr v tomto roku potom začne znižovať svoje obrovské zásoby štátnych a hypotekárnych dlhopisov. Dohromady tieto kroky predstavujú dramatický obrat od politiky veľmi nízkych sadzieb, ktorú Fed zaviedol v čase pandemickej recesie.

Šéf Fedu Jerome Powell na tlačovej konferencii vyhlásil, že bankári sa prikláňajú k zvýšeniu úrokových sadzieb na ďalšom zasadnutí v polovici marca. Dodal ale, že banka zatiaľ presne neurčila trajektóriu budúceho zvyšovania úrokových sadzieb a nie je možné "presne" predpovedať, aká bude cesta sprísňovania menovej politiky.

Kroky Fedu pravdepodobne zdražia širokú škálu pôžičiek, od hypoték a kreditných kariet po úvery na autá a podnikové úvery. Tieto vyššie výpožičné náklady by zase mohli spomaliť spotrebiteľské výdavky. Najvážnejším rizikom je, že ukončenie politiky nízkych sadzieb, ktoré roky podporovali ekonomiku a finančné trhy, by mohlo vyvolať ďalšiu recesiu, uviedla agentúra AP.

Fed vo vyhlásení upozornil na nedávny "solidný" rast počtu pracovných miest, ktorý pokračoval aj v čase, keď sa objavil nový variant omikron a kedy počty novo nakazených stúpli na rekordnú úroveň. Fed sa síce prestal snažiť odhadnúť, kedy by sa mohla začať znižovať inflácia, vo vyhlásení ale uvádza, že bankári naďalej očakávajú, že zlepšenie v globálnych dodávateľských reťazcoch zmierni tempo rastu spotrebiteľských cien.

"Nerovnováha ponuky a dopytu súvisiaca s pandémiou a opätovným otvorením ekonomiky naďalej prispieva k zvýšenej úrovni inflácie," uviedol Fed. Inflácia stúpla na sedem percent, čo je najvyššie tempo od 80. rokov a ďaleko od dvojpercentného cieľa Fedu.

Americké akcie, ktoré na začiatku roka klesali kvôli neistote, ako rýchlo bude Fed postupovať v zmene svojej politiky nízkych sadzieb, aby spomalil infláciu, šli opäť hore. Index S&P 500 v reakcii na oznámenie stúpol o viac ako dve percentá a Nasdaq o 3,3 percenta. Zvýšili sa aj výnosy štátnych dlhopisov s dlhšou splatnosťou a dolár si udržal mierne zisky voči košu mien, uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy