Nórsky suverénny fond, najväčší na svete, si minulý rok pripísal zisk

, TASR Foto: getty images

Nórsky štátny investičný fond, najväčší na svete, si minulý rok pripísal zisk vo výške takmer 1,6 bilióna nórskych korún (159,82 miliardy eur), najmä vďaka investíciám do amerických akcií. Informovali o tom vo štvrtok predstavitelia fondu, podľa ktorých to predstavuje návratnosť 14,5 %.

Ide o štvrtý najlepší ročný percentuálny výnos v histórii fondu, ktorý vznikol v 90. rokoch, a druhý najlepší v absolútnom vyjadrení. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry AFP.

Fond, do ktorého krajina smeruje svoje príjmy z ropy pre budúce generácie, tak ukončil rok s kolosálnou celkovou hodnotou 12,3 bilióna NOK.

Guvernér centrálnej banky Oystein Olsen označil minulý rok za "celkom obohacujúci rok".

Centrálna banka Norges, ktorá fond spravuje, však varovala, že takéto výsledky nemožno v budúcnosti očakávať.

"Musíme byť pripravení na poklesy," povedal Trond Grande, zástupca generálneho riaditeľa pre investičný manažment Norges Bank.
Akcie, ktoré ku koncu decembra tvorili 72 % z celkového portfólia, si vlani pripísali 20,8 % vďaka americkým akciám a akciám z energetického, finančného a technologického sektora.

Americké spoločnosti Microsoft, Alphabet (materská spoločnosť Google) a Apple výrazne prispeli k ziskom fondu, pričom v roku 2021 mu vyniesli 78 miliárd NOK (Microsoft), 64 miliárd NOK (Alphabet) a 61 miliárd NOK (Apple). Fond má podiely vo viac ako 9000 spoločnostiach.

Akciové trhy od začiatku tohto roka výrazne klesli v dôsledku inflačných tlakov a vyhliadok na zvýšenie úrokových sadzieb v kombinácii s neistotou spojenou s patovou situáciou medzi NATO a Ruskom ohľadom Ukrajiny.

Investície do dlhopisov, ktoré tvoria 25,4 % aktív fondu, zaznamenali vlani negatívny výnos 1,9 %, keďže úrokové sadzby zostali v roku 2021 nízke.

Investície do nehnuteľností, ktoré tvoria 2,5 % portfólia, získali 13,6 %, zatiaľ čo nekótované projekty obnoviteľnej energie, štvrtá trieda aktív, hoci len okrajová, vykázali návratnosť na úrovni 4,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy