Dôvera nemeckých spotrebiteľov v ďalší vývoj ekonomiky vzrástla

Dôvera nemeckých spotrebiteľov v ďalší vývoj ekonomiky v nasledujúcom mesiaci, vo februári 2021, sa nečakane zvýšila, prvýkrát za tri mesiace, aj keď len veľmi mierne. Domácnosti totiž dúfajú v spomalenie inflácie a zlepšenie pandemickej situácie na jar. Vyplýva to z najnovšej prognózy spotrebiteľskej dôvery na február 2022, ktorú vypracoval inštitút pre prieskum trhu GfK.
Podľa predbežného odhadu indikátor spotrebiteľskej dôvery GfK, ktorý predpovedá o mesiac dopredu náladu domácností v najväčšej ekonomike eurozóny, sa pre február zvýšil na -6,7 bodu z nadol revidovaných -6,9 bodu v januári. Prekonal pritom odhady analytikov, ktorí predpovedali, že sa prepadne hlbšie do záporného pásma, na -7,8 bodu.
Spomedzi jednotlivých zložiek indikátora spotrebiteľskej dôvery čiastkový index ekonomických očakávaní domácností stúpol o 5,7 bodu na 22,8 bodu. Respondenti predpokladajú ďalšie zrýchlenie hospodárskeho rastu v roku 2022, pričom dôležitú úlohu bude zohrávať súkromná spotreba.
A subindex očakávaných príjmov sa po troch mesiacoch poklesu zvýšil o 10 bodov na 16,9 bodu. Spotrebitelia predpokladajú totiž, že rast cien sa tento rok mierne zmierni. Dúfajú tiež, že vyššie ceny povedú k zodpovedajúcemu zvýšeniu miezd. Vďaka lepšej situácii v oblasti zamestnanosti a nedostatku kvalifikovaných pracovníkov sú ich nádeje oprávnené, uviedol GfK.
Čiastkový index, ktorý odráža ochotu nemeckých domácností nakupovať, vzrástol tiež, a to o 4,4 bodu na 5,2 bodu. Napriek tomuto nárastu je sklon Nemcov k spotrebe zatiaľ utlmený, uviedol GfK.
Podľa spotrebiteľského experta GfK Rolfa Bürkla prieskum odhalil, že Nemci na začiatku roka opäť prejavujú určitý optimizmus.
„Dúfajú najmä v mierne zmiernenie cenových trendov, keďže v januári 2022 bázický efekt vyplývajúci zo zrušenia dočasne zníženej dane z pridanej hodnoty (DPH) v januári 2021 do určitej miery zmierni mieru inflácie,“ uviedol Bürkl. „Napriek tomu zostávajú očakávania spotrebiteľov v oblasti cien výrazne vyššie ako v uplynulých rokoch,“ dodal.
Odborníci predpokladajú, že pandémia nového koronavírusu sa na jar zmierni, čo by mohlo viesť k odstráneniu viacerých obmedzení. Prieskum sa uskutočnil v dňoch od 6. januára do 17. januára, teda predtým, ako Nemecko rozšírilo svoje opatrenia v súvislosti so stúpajúcim počtom nakazených variantom omikron.
Nemecká vláda tento týždeň znížila svoju prognózu hospodárskeho rastu v roku 2022 na 3,6 % zo 4,1 % v októbrom odhade, keďže ekonomiku v 1. štvrťroku brzdia obnovené obmedzenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy