EÚ na pôde WTO žiada o konzultácie s Čínou pre nátlak na Litvu

Európska únia (EÚ) začala vo štvrtok na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) právne konanie proti Čínskej ľudovej republike pre jej diskriminačné obchodné praktiky voči Litve, ktoré zasahujú aj iné vývozy z jednotného trhu EÚ.
Európska komisia (EK) vo vyhlásení pre médiá uviedla, že kroky, ktoré sa zdajú byť diskriminačné a nezákonné podľa pravidiel WTO, poškodzujú vývozcov v Litve aj inde v EÚ, keďže sa zameriavajú aj na výrobky s litovským obsahom vyvážané z iných krajín eurobloku.
„Keďže pokusy o bilaterálne vyriešenie tohto problému zlyhali, EÚ sa uchýlila k začatiu právneho konania o urovnaní sporu proti Číne,“ uvádza sa vo vyhlásení eurokomisie so spresnením, že konzultácie v rámci WTO, ktoré sa začali vo štvrtok, sú prvým krokom v tomto procese.
Výkonný podpredseda EK zodpovedný za obchod Valdis Dombrovskis uviedol, že právne konanie na pôde WTO nie je krokom, ktorý EÚ berie na ľahkú váhu.
„Po opakovaných neúspešných pokusoch o bilaterálne vyriešenie problému však nevidíme inú cestu vpred, ako požiadať WTO o urovnanie sporu s Čínou. EÚ je odhodlaná konať jednotne a konať rýchlo proti opatreniam porušujúcim pravidlá WTO, ktoré ohrozujú integritu nášho jednotného trhu. Zároveň pokračujeme v diplomatickom úsilí o zmiernenie situácie,“ vysvetlil Dombrovskis.
Prvou fázou v rámci postupov urovnávania sporov vo WTO je „žiadosť o konzultácie“, v rámci ktorej EÚ formálne žiada Čínu o ďalšie informácie o svojich opatreniach s cieľom dosiahnuť uspokojivé riešenie. Ak konzultácie nepovedú k pozitívnemu výsledku do 60 dní, Únia môže požiadať o zriadenie skupiny odborníkov, ktorá v danej veci rozhodne.
Počas uplynulých týždňov EK zhromaždila dôkazy o rôznych typoch obmedzení zo strany Číny. Patrí medzi ne odmietnutie preclenia litovského tovaru, zamietnutie žiadostí o dovoz z Litvy a nátlak na spoločnosti EÚ pôsobiace mimo iných členských štátov EÚ, aby pri vývoze do Číny odstránili litovské vstupy zo svojich dodávateľských reťazcov.
Od decembra 2021 a bez toho, aby informovala EÚ alebo litovské orgány, začala Čína výrazne obmedzovať alebo de facto blokovať dovoz z Litvy a vývoz do Litvy alebo prepojený s Litvou. Komisia čínske orgány opakovane upozorňovala na túto záležitosť .
S cieľom riešiť takéto prípady v budúcnosti EK posilňuje svoj súbor nástrojov autonómnych opatrení. Minulý mesiac eurokomisia prijala návrh nástroja proti nátlaku, ktorý by EÚ poskytol viac možností reagovať v prípade ekonomického nátlaku zo strany tretích krajín. Návrhom sa už zaoberá Európsky parlament a Rada EÚ.(spravodajca TASR Jaromír Novak) ima

Súvisiace články

Aktuálne správy