MMF zhoršil odhad tohtoročného rastu globálnej ekonomiky na 4,4 percenta

, ČTK Foto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil výhľad rastu globálnej ekonomiky na tento rok o pol percentuálneho bodu, než čakal v októbri. Dôvodom je najmä slabší rast v dvoch najväčších ekonomikách, teda v Spojených štátoch av Číne, uviedol dnes fond v aktualizácii jesenného výhľadu. Na budúci rok MMF počíta so spomalením tempa rastu na 3,8 percenta, čo je však o 0,2 percentuálneho bodu viac, než čakal v jesennom výhľade.

Vlani ekonomika podľa aktualizovaného výhľadu vzrástla o 5,9 percenta. To je v súlade s októbrovou prognózou.

Aktualizácia výhľadu neobsahuje dáta za všetky krajiny sveta. Misia MMF v novembri predpovedala, že tempo rastu českej ekonomiky v tomto roku zrýchli na 3,5 percenta z minuloročnej hodnoty 2,6 percenta.

Globálna ekonomika vstupuje do tohto roku v slabšej pozícii, než fond očakával. Začal sa šíriť nový variant koronavírusu omikron a krajiny kvôli tomu znovu zavádzajú obmedzenia pohybu. Rastúce ceny energií a narušenie dodávok spôsobili aj vyššiu infláciu, a to ako v Spojených štátoch, tak aj v mnohých rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomikách. Očakáva sa, že USA v roku 2022 vzrastú o 4,0 %, čo je o 1,2 percentuálneho bodu menej, ako sa pôvodne predpokladalo, keďže Federálny rezervný systém stiahne svoje menové stimuly v čase, keď narušenie dodávateľského reťazca zaťažuje ekonomiku. Čína tento rok porastie o 4,8 %, čo je o 0,8 percentuálneho bodu menej oproti predchádzajúcim odhadom v dôsledku narušenia spôsobeného jej politikou nulového výskytu Covidu, ako aj „predpokladaným finančným stresom“ medzi developermi či pokračujúcim útlmom realitného sektora a pomalším oživením súkromnej spotreby.

Vyššia inflácia zrejme vytrvá dlhšie, než MMF predpokladal vo svojom októbrovom výhľade. Dôvodom sú pretrvávajúce problémy dodávateľských reťazcov a vysoké ceny energií. Inflácia by tento rok mohla začať postupne klesať spolu s tým, ako bude slabnúť nerovnováha medzi ponukou a dopytom a ako budú prostredníctvom svojej menovej politiky reagovať na infláciu najväčšej krajiny. 

Podľa fondu ale existuje množstvo rizík, ktoré môžu súčasný výhľad zhoršiť. Prípadné nové varianty covidu-19 by mohli predĺžiť pandémiu a vyvolať nové hospodárske problémy. Narušenie dodávateľských reťazcov, nestabilita cien energií a lokálne tlaky na rast miezd predstavujú značné riziko pre ďalší vývoj inflácie a menovej politiky. Zvýšenie úrokových sadzieb v rozvinutých krajinách potom môže predstavovať riziko pre finančnú stabilitu a tok kapitálu, vývoj kurzov mien a pre fiškálnu pozíciu rozvíjajúcich sa a rozvinutých ekonomík.

Môžu sa ale objaviť aj ďalšie riziká. Vysoké nebezpečenstvo predstavuje geopolitické napätie a veľké prírodné katastrofy, varoval MMF.

Prognóza menového fondu je podmienená tým, že nepriaznivá zdravotná situácia vo väčšine krajín do konca tohto roka klesne na nízku úroveň, celosvetovo sa zlepší miera zaočkovanosti a liečba covidu-19 bude účinnejšia. Dôraz na účinnú globálnu stratégiu v oblasti zdravia je podľa správy teraz dôležitejší ako inokedy. V súvislosti s tým, že bude potrebné uprednostniť výdavky na zdravotníctvo a sociálnu oblasť, bude zásadná medzinárodná spolupráca, ktorá umožní prístup k likvidite a prípadne urýchli riadnu reštrukturalizáciu dlhu. 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy