Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa na začiatku roka spomalil

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny pokračovala na začiatku roka 2022 v raste, tempo rastu sa však zmiernilo. Uviedla to spoločnosť IHS Markit, ktorá poukázala na zhoršenie vývoja v sektore služieb, ktorý zasiahol infekčnejší variant nového koronavírusu omikron.
Predbežný kompozitný index nákupných manažérov IHS Markit pre eurozónu, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb v menovom bloku, dosiahol v januári 52,4 bodu oproti 53,3 bodu v decembri. Napriek poklesu to stále znamená rast aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
Hodnota indexu je však najnižšia za posledných 11 mesiacov, informovala agentúra DPA. Navyše mierne zaostala aj za očakávaniami trhov, keďže analytici počítali s poklesom indexu na 52,6 bodu.
Vývoj v súkromnom sektore eurozóny je kombináciou výrazne sa líšiaceho vývoja vo výrobnom sektore a sektore služieb. Aktivita v službách rástla najslabšie od apríla minulého roka, zatiaľ čo výrobný sektor zaznamenal najprudšie tempo rastu od augusta.
Index nákupných manažérov IHS Markit pre výrobný sektor eurozóny dosiahol v januári 59 bodov oproti 58 bodom v decembri, pričom analytici očakávali jeho pokles na 57,5 bodu. Naopak, index pre sektor služieb dosiahol 51,2 bodu, zatiaľ čo v decembri predstavoval 53,1 bodu. Ekonómovia pritom počítali s jeho poklesom iba na 52,2 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy