Najdôležitejšie správy TASR zo svetovej ekonomiky

Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo svetovej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 3. týždni 2022:

Peking 17. januára – Čínska ekonomika stráca dynamiku. Jej rast sa vo 4. štvrťroku 2021 spomalil a dosiahol najmenšie tempo za 1,5 roka v dôsledku slabej spotreby, slabých investícií do nehnuteľností a nových obmedzení zavedených na konci roka na kontrolu šírenia pandémie nového koronavírusu. Podľa údajov Národného štatistického úradu sa hrubý domáci produkt (HDP) Číny v posledných troch mesiacoch 2021 zvýšil medziročne o 4 %. To bolo najslabšie tempo jeho rastu od 2. štvrťroka 2020.

Moskva 17. januára – Ruský plynárenský koncern Gazprom si v mesačnej aukcii na február tohto roka nerezervoval žiadne kapacity na export prostredníctvom plynovodu Jamal. Situácia sa však stále môže zmeniť, keďže Gazprom si môže kapacitu na vývoz plynu rezervovať v rámci denných aukcií.

Brusel 18. januára – Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) v decembri aj za celý rok 2021 klesol. Informovalo o tom v utorok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). Počet zaregistrovaných nových osobných áut v EÚ sa v decembri znížil šiesty mesiac po sebe, a to medziročne o 22,8 % na 795.295 kusov. Za celý minulý rok predaj nových áut v Európe klesol o 1,5 %, z toho predaj osobných áut sa znížil o 2,4 % na 9,7 milióna kusov. Je to dôsledok nedostatku polovodičov.

Frankfurt nad Mohanom 19. januára – Nemecko dlho profitovalo z negatívneho úročenia svojho dlhu. Výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov nemeckej vlády sa však v stredu po takmer troch rokoch opäť dostali do pozitívneho pásma, na 0,014 %. V pozitívnom teritóriu sa ocitli prvýkrát od mája 2019.

Luxemburg 20. januára – Inflácia v eurozóne sa na konci minulého roka zrýchlila na nový rekord. Index spotrebiteľských cien sa v decembri 2021 zvýšil medziročne o 5 % po náraste o 4,9 % v novembri. Ukázali to vo štvrtok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat. Motorom rastu inflácie bolo opäť zdraženie energií.

Washington 20. januára – Počet Američanov, ktorí v druhom januárovom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, nečakane vzrástol a bol najvyšší od októbra. Hlavným dôvodom bol nárast nových prípadov ochorenia COVID-19. Počet nových žiadostí o podporu v týždni skončenom 15. januára na sezónne upravenej báze stúpol o 55.000 na 286.000 z revidovaných 231.000 (pôvodne: 230.000) v týždni predtým, uviedlo americké ministerstvo práce.

Brusel/Štrasburg 20. januára – Európsky parlament (EP) vo štvrtok schválil súbor opatrení v rámci Aktu o digitálnych službách (DSA) zameraných proti nelegálnym on-line obsahom, ktoré posilňujú zodpovednosť digitálnych platforiem za ich algoritmy a zlepšujú moderovanie obsahu. Znamená to mandát EP na rokovania s francúzskym predsedníctvom v Rade EÚ o konečnom znení novej legislatívy.

Luxemburg 21. januára – Vládny deficit aj dlh v pomere k výkonu ekonomiky sa v 3. štvrťroku 2021 oproti predchádzajúcemu kvartálu znížil v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ). Podľa Eurostatu bol sezónne upravený deficit verejnej správy v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) v tomto období na úrovni 4 % v eurozóne a 3,7 % v EÚ. To predstavuje výrazný pokles v porovnaní s 2. štvrťrokom 2021, keď dosiahol 6,4 % HDP v eurozóne a 5,8 % HDP v EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy