Rast úrokových sadzieb v USA môže znamenať studenú sprchu pre zotavovanie

Zvýšenie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky Fed by mohlo znamenať "studenú sprchu" pre zotavovanie ekonomiky.

Zvýšenie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky Fed by mohlo znamenať „studenú sprchu“ pre zotavovanie ekonomiky. Uviedla to v piatok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.
Ako povedala v rámci Svetového ekonomického fóra (WEF), ktoré sa uskutočňuje prostredníctvom videokonferencie, zvýšenie úrokových sadzieb v USA výrazne pocítia najmä krajiny s vyššou úrovňou dlhu denominovaného v dolároch, keďže sa im zvýšia náklady na jeho obsluhu. Preto je podľa nej „mimoriadne dôležité,“ aby Fed jasne komunikoval svoje plány v oblasti menovej politiky a zabránil tak prípadným prekvapeniam.
V súvislosti s rizikom rastu nákladov pre krajiny s vyššou úrovňou dlhu denominovaného v dolároch Georgievová uviedla, že podľa MMF by tieto krajiny mali už začať konať. Ak môžu splatnosť dlhov predĺžiť, nech tak urobia.
Ako dodala, najviac sa obáva situácie v nízkopríjmových krajinách s vysokou úrovňou dlhu denominovaného v dolároch. Až dve tretiny týchto krajín už zápasia s problémovými dlhmi, alebo im hrozí, že do tejto kategórie skĺznu. To je dvakrát viac než v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy