Dôvera britských spotrebiteľov sa v januári znižuje

Dôvera britských spotrebiteľov v ďalší vývoj ekonomiky v januári klesla na najnižšiu úroveň za 11 mesiacov. Spotrebiteľov znepokojuje totiž pretrvávajúca vysoká inflácia, a tiež vyhliadky na zvyšovanie úrokových sadzieb. To naznačuje, že stúpajúce životné náklady spomalia rast výdavkov domácností. Ukázali to v piatok predbežné údaje renomovaného inštitútu pre prieskum trhu GfK.
Najnovší prieskum GfK odhalil, že index spotrebiteľskej dôvery v Spojenom kráľovstve sa v januári 2022 znížil na -19 bodov z -15 bodov v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia pritom predpovedali, že sa hodnota indexu v januári nezmení a zostane na úrovni -15 bodov.
Všetkých päť čiastkových ukazovateľov, z ktorých sa zostavuje výsledný index dôvery, v januári kleslo.
Konkrétne, ukazovateľ všeobecnej osobnej finančnej situácie sa v januári znížil na -6 z -5 bodov a subindex, ktorý odráža vyhliadky v nasledujúcich 12 mesiacov, klesol o 3 body na -2 body. Ukazovateľ ochoty domácností nakupovať sa znížil na -10 z -6 bodov.
Aj hodnotenie celkovej ekonomickej situácie sa zhoršilo. Ukazovateľ minulej situácie v ekonomike pritom klesol v januári na -47 z -39 bodu a výhľad všeobecných ekonomických podmienok sa znížil na -32 z -24 bodov.
Joe Staton, riaditeľ oddelenia klientskej stratégie GfK upozornil, že spotrebiteľom sa zrejme nezlepší nálada, ani keď najnovšia vlna pandémie ustúpi a čísla o počte infikovaných sa zlepšia. Domácnosti totiž teraz znepokojuje zvyšovanie životných nákladov, čo podľa neho ovplyvní dôveru aj v ďalších mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy