Kryptomeny sa prudko oslabili, cena bitcoinu klesla pod 40.000 USD

, TASR;CNBC;ČTK Foto: getty images

Krypotomeny sa v noci zo štvrtka (20. 1.) na piatok výrazne oslabili. Cena bitcoinu padla pod 40.000 (35.279,59 eura) a dostala sa najnižšie za 5 mesiacov. Cena ethera klesla pod 3000 USD.

Bitcoin sa ráno okolo 7.45 h SEČ podľa CoinMarketCap predával so stratou 7,87 % (v priebehu 24 hodín) po 38.715,46 USD, keď predtým sa jeho cena dostala až na 38.261 USD. Cena etherea padla až na 2809,51 USD. Hodnota celého trhu s kryptomenami v priebehu 24 hodín klesla približne o 147 miliárd USD.

Oslabenie kryptomien nasledovalo po štvrtkovom poklese na Wall Street. Technologický index Nasdaq Composite tento týždeň už stratil takmer 5 %. Dôvodom je nárast výnosov dlhopisov americkej vlády, čo spôsobuje, že investori sa zbavujú rizikových aktív. Federálny rezervný systém tiež naznačil, že plánuje začať znižovať svoju súvahu, ako aj znižovať objem dlhopisov a zvyšovať úrokové sadzby.

Kryptomeny sa oslabujú už od novembra, odkedy ich celková trhová kapitalizácia padla približne o 1 bilión USD. Bitcoin od novembra, keď sa dostal až na rekordných okolo 69.000 USD, už stratil viac než 40 %.

Bitcoin sa bežne používa ako ochrana proti rastúcej inflácii v dôsledku vládnych stimulov, no analytici tvrdia, že rizikom je, že jastrabší Federálny rezervný systém môže bitcoinu vziať vietor z plachiet. Keď sa však výnosy neskôr v týždni stiahli späť, hlavný analytik trhu Oanda, Edward Moya, povedal, že je „trochu sklamaním, že bitcoin nereaguje pozitívnejšie na obrat vo výnosoch zo štátnej pokladnice“.

Niektorí odborníci varujú, že kryptotrh by mohol čoskoro smerovať k poklesu, keďže zvýšená regulačná kontrola  a  intenzívne kolísanie cien utlmili vyhliadky bitcoinu. Napríklad Čína úplne zakázala všetky aktivity súvisiace s kryptomenami a prísnejšie sú voči trhu s kryptomenami aj americké úrady. Ruská centrálna banka vo štvrtok navrhla zákaz používania a ťažby kryptomien na ruskom území so zdôvodnením, že tieto digitálne meny predstavujú riziko pre finančnú stabilitu a suverenitu menovej politiky. Rusko patrí medzi tri najväčšie krajiny, kde ľudia ťažia bitcoiny. Vo štvrtkovej poznámke Moya predpovedal, že bitcoin by mohol klesnúť pod 40 000 dolárov, keďže ruská centrálna banka navrhla zákaz používania a ťažby kryptomien na ruskom území.

Súvisiace články

Aktuálne správy