Rast inflácie v eurozóne sa v decembri zrýchlil na 5 %

Rast inflácie v eurozóne sa na konci minulého roka zrýchlil a dosiahol nový rekord. Index spotrebiteľských cien sa v decembri 2021 zvýšil medziročne o 5 % po náraste o 4,9 % v novembri. Ukázali to vo štvrtok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat. Motorom rastu inflácie bolo opäť zdraženie energií.
Miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, sa tak ešte viac vzdialila od 2-% cieľovej úrovne Európskej centrálnej banky (ECB). Rok predtým, v decembri 2020, bola miera inflácie v euroregióne na úrovni -0,3 %.
V celej v Európskej únii (EÚ) sa tempo rastu spotrebiteľských cien v decembri 2021 zrýchlilo na 5,3 % z 5,2 % v novembri, zatiaľ čo rok predtým dosiahlo 0,3 %.
V medzimesačnom porovnaní stúpli v decembri ceny tovarov a služieb v eurozóne o 0,4 % a v celej EÚ o 0,5 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých decembrové údaje mal Eurostat k dispozícii, najnižšiu medziročnú mieru inflácie zaznamenali Malta (2,6 %), Portugalsko (2,8 %) a Fínsko (3,2 %). A najvyššiu infláciu mali v Estónsku (12 %), Litve (10,7 %) a Poľsku (8 %).
V porovnaní s novembrom miera inflácie klesla v siedmich členských štátoch, zostala stabilná v dvoch a vzrástla v 19 krajinách EÚ.
V decembri najviac prispeli k ročnej miere inflácie v eurozóne ceny energií, a to 2,46 percentuálneho bodu (p.b.). Nasledovali ceny služieb (1,02 p.b.), priemyselných produktov bez energií (0,78 p.b.) a potravín, alkoholu a tabaku (0,71 p.b.).
Na Slovensku sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien v decembri zvýšil medziročne o 5,1 % a medzimesačne o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy