Dôvera holandských spotrebiteľov v ekonomiku klesla, nezamestnanosť sa zvýšila

Holandským spotrebiteľom sa v januári zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku v januári klesla. Miera nezamestnanosti v krajine sa v decembri zvýšila. Oznámil to vo štvrtok štatistický úrad v Amsterdame.
Podľa najnovšieho prieskumu index spotrebiteľskej dôvery v piatej najväčšej ekonomike eurozóny v januári 2022 klesol na -28 bodov z -26 bodov v predchádzajúcom mesiaci. To je jeho najnižšia hodnota od októbra 2020 a hlboko pod dlhodobým priemerom -8 bodov.
Prieskum ukázal, že názor domácností na všeobecnú ekonomickú situáciu sa zhoršil a príslušný čiastkový index sa v januári znížil na 14-mesačné minimum -43 bodov z -38 bodov v decembri.
Zároveň ochota spotrebiteľov nakupovať zostala v zápornom pásme už šiesty mesiac po sebe a ešte klesla na -18 bodov z -17 bodov, pričom hodnotenie osobnej finančnej situácie za zhoršilo už piaty mesiac po sebe na -17 z -16 bodov.
Separátna správa štatistického úradu odhalila, že miera nezamestnanosti v Holandsku po úprave o sezónne vplyvy sa v decembri 2021 zvýšila na 3,8 % z 3,7 % v predchádzajúcom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy