Na politickej scéne v SR absentuje jednota v hlavných cieľoch

Na politickej scéne na Slovensku absentuje jednota v hlavných cieľoch, ktoré každá krajina musí mať. Uviedol to minulý týždeň predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók pri hodnotení činnosti komory v uplynulom roku a očakávaniach v roku 2022.
„Tieto hlavné ciele nie sú len problémom medzi koalíciou a opozíciou, čo je štandardný systém. Bohužiaľ, ani samotná koalícia nezvláda dovnútra presadzovanie jednotného prístupu aj jednotnej politiky,“ priblížil.
Slovensku podľa neho taktiež výrazne chýba národná stratégia komplexnej bezpečnosti v jednotlivých segmentoch spoločnosti. „My skutočne nie sme pripravení na krízové situácie. Nielen veľké krajiny, ale aj krajiny porovnateľné s nami majú takúto koncepciu. Tá určuje, čo robiť v prípade krízových situácií, ako sa správať, aby nedošlo ku kolapsu,“ povedal.
Upozornil, že Slovensko nedobre zvláda situáciu z hľadiska riadenia štátu v oblasti makrosféry, teda to, že je malá krajina. „Mali by sme v našich rozhodnutiach viacej využívať práve túto kompaktnosť ekonomiky. Rozhodnutia by mali zodpovedať veľkosti slovenskej ekonomiky a jej štruktúre,“ poznamenal.
Podľa Mihóka Slovensko nezvláda tiež dosah vonkajších faktorov. „Tie v niektorých prípadoch nevieme ovplyvniť, ale neprijímame ani paralelné opatrenia v rámci vnútroštátnej ekonomickej politiky, aby sme eliminovali ich dosah,“ doplnil.
Rok 2022 podľa Mihóka nebude jednoduchý. „Určite nás čakajú prekvapenia. Dúfajme, že nielen negatívne. Postupne sa krokmi a krôčikmi blížime k postpandemickému obdobiu. To, ako bude vyzerať u nás na Slovensku, tvoríme už dnes,“ dodal predseda SOPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy