Silný dopyt po rope prekoná aj riziká vyplývajúce z omikronu

, TASR Foto: getty images

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) očakáva, že globálny dopyt po rope zostane v roku 2022 "robustný" a prekoná krátkodobé ťažkosti spôsobené variantom omikron nového koronavírusu.

Skupina popredných producentov ropy pod vedením Saudskej Arábie zároveň v utorok varovala, že budúce kmene koronavírusu a cestovné obmedzenia súvisiace s pandémiou by mohli ohroziť oživenie globálnej ekonomiky.

OPEC zverejnil túto pozitívnu prognózu v čase, keď ceny severomorskej ropnej zmesi Brent dosahujú najvyššiu úroveň od roku 2014. Ale rýchle šírenie variantu omikron po celom svete prinútilo štáty koncom minulého roka znovu zaviesť zákazy cestovania a sociálne obmedzenia.

Štúdie odvtedy naznačujú, že vysokoprenosný variant spôsobuje menej závažné ochorenia, čo vyvoláva optimizmus v súvislosti s udržateľným oživením ekonomiky v roku 2022, a to poháňa dopyt po rope.

OPEC v správe o trhu, ktorú aktualizuje každý mesiac, predpovedá „robustný dopyt po rope“, pričom odhad jeho rastu sa oproti predchádzajúcim predpovediam nezmenil a zostal na úrovni 4,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne.

Celková globálna spotreba by mala v tomto roku dosiahnuť 100,8 milióna barelov ropy denne.

Ropný kartel tiež predpovedá, že vplyv omikronu bude „mierny a krátkodobý“, ale zároveň poznamenal, že „pretrváva neistota ohľadne nových variantov a prípadného obnovenia obmedzení mobility uprostred inak stabilného globálneho ekonomického oživenia“.

Napriek tomu, že problémy v dodávateľských reťazcoch, problémy v obchode a ich vplyv na požiadavky na energie pre priemysel a dopravu zostávajú kľúčovými faktormi neistoty, sa očakáva, že trh s ropou sa bude v roku 2022 vyvíjať dobre, dodáva správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy