Tepelný napájač pre mesto Nováky plánuje PTH financovať z fondov EÚ

Prievidzský dodávateľ a distribútor tepla pokračuje v prípravách na zabezpečenie budúceho zdroja vykurovania vybraných miest a obce na hornej Nitre. Spoločnosť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) vyhlásila ďalšie z verejných obstarávaní, prostredníctvom ktorého hľadá dodávateľa prác tepelného napájača pre mesto Nováky.
Predmetom zákazky sú prípravné práce, realizácia vybraných stavebných objektov a prevádzkových súborov alebo ich častí. Práce sa týkajú výstavby obnoviteľného zdroja energie (OZE) v Laskári, prípojky OZE zdroja na centrálne zásobovanie teplom (CZT) v Novákoch a rekonštrukcie tepelného napájača v rámci CZT, priblížila spoločnosť vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie. Súčasťou zákazky je podľa nej aj následné servisné zabezpečenie.
Náklady na realizáciu tepelného napájača pre mesto odhadla firma na 7.680.000 eur bez dane z pridanej hodnoty, ako kritérium pre výber víťaza verejnej súťaže určila najnižšiu ponúknutú cenu. Dodávateľa vyberie prostredníctvom súťažného konania s rokovaním. Investíciu plánuje prievidzská spoločnosť financovať z Operačného programu Kvalita životného prostredia.
Koncom minulého roka vyhlásila firma už dvojicu súťaží na zabezpečenie dodávok tepla pre Prievidzu, investície chce rovnako financovať z fondov Európskej únie (EÚ). Vláda SR v tejto súvislosti schválila na svojom rokovaní minulý týždeň aktualizáciu Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra.
Nové zdroje zabezpečí distribútor v nadväznosti na ukončenie ťažby a výroby tepla z domáceho uhlia po roku 2023. Mesto Nováky plánuje vykurovať biomasou a banskými vodami. Prievidzu kombináciou OZE a plynu. Obec Zemianske Kostoľany zase prostredníctvom súčasnej kotolne.
Väčšinovým akcionárom s 51-percentným podielom v spoločnosti je mesto Prievidza, menšinovým sú Hornonitrianske bane Prievidza.

Súvisiace články

Aktuálne správy