Čínska centrálna banka znížila úrokovú sadzbu prvýkrát za 21 mesiacov

Čínska ľudová banka (PBOC) v pondelok prvýkrát od apríla 2020 nečakane znížila náklady na stredne dlhé pôžičky v snahe zmierniť spomalenie ekonomiky. Niektorí ekonómovia predpovedajú v tomto roku ďalšie uvoľnenie menovej politiky PBOC.
PBOC oznámila, že znižuje úrokovú sadzbu jednoročných strednodobých pôžičiek (MLF) v hodnote 700 miliárd jüanov (96,25 miliardy eur) niektorým finančným inštitúciám o 10 bázických bodov na 2,85 % z 2,95 %. Väčšina analytikov pritom minulý týždeň predpovedala, že v januári sa úrokové sadzby PBOC nezmenia.
Druhá najväčšia svetová ekonomika vykazuje známky spomalenia po rýchlom zotavení sa z prvej vlny pandémie nového koronavírusu v roku 2020. Oficiálne údaje ukázali, že hrubý domáci produkt (HDP) Číny vzrástol vo 4. štvrťroku 2021 medziročne o 4 %, čo bolo najmenej za 1,5 roka, po expanzii o 4,9 % v 3. štvrťroku. A zároveň vyhliadky na zrýchlenie čínskej ekonomiky zatieňujú obavy o finančné zdravie developerov, aj rýchle šírenie variantu omikron.
Podľa niektorých analytikov rozhodnutie PBOC znížiť úroky naznačuje, že spomaľovanie ekonomiky sa koncom roka 2021 zintenzívnilo a priestor na zlepšenie v 1. štvrťroku tohto roka nie je veľký. Očakávajú preto, že PBOC by tento rok mohla viackrát zasiahnuť na podporu ekonomiky.
Čínska centrálna banka znížila tiež náklady na pôžičky pri sedemdňových reverzných repo dohodách alebo repo transakciách o 10 bázických bodov na 2,10 % z 2,20 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy