Ruský rubeľ kvôli napätiu medzi Moskvou a Západom klesá, oslabujú aj akcie

, ČTK Foto: SITA/AP

Ruský rubeľ sa dostal pod zvýšený tlak po tom, čo námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov vyhlásil, že rokovania medzi Ruskom, Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou sa dostali do slepej uličky a že nie je dôvod v najbližšom čase znovu zasadnúť za rokovací stôl. 

Krátko pred 15:00 SEČ si dolár voči rubľu pripisoval 1,1 percenta na 75,40 rubľa. Ruská mena je pod tlakom už od vlaňajšieho októbra, ako západné krajiny sústavne vyjadrujú znepokojenie ohľadom koncentrácie ruských vojenských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou. Pokles kurzu však brzdia vysoké ceny komodít a zvyšovanie úrokových sadzieb v Rusku, poznamenala agentúra Reuters.

Napätie medzi Moskvou a Západom nepriaznivo dolieha aj na ruský akciový trh. Index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, krátko pred 15:00 SEČ strácal zhruba 2,5 percenta. Index MOEX, denominovaný v rubľoch, vykazoval pokles približne o 1,4 percenta. Výnosy desaťročných dlhopisov ruskej vlády sa kvôli rastu napätia vyšplhali na 8,89 percenta, čo je najvyššia úroveň od roku 2018.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy