Kosovo zakázalo ťažbu kryptomien, počas energetickej krízy chce obmedziť spotrebu elektriny

, ČTK Foto: TASR/AP

Kosovská vláda v utorok v snahe obmedziť spotrebu elektriny zakázala energeticky náročnú ťažbu kryptomien. S odvolaním sa na ministerstvo hospodárstva a energetiky to napísala agentúra Reuters.

Krajina sa kvôli výpadkom vo výrobe energií stretáva s najhoršou energetickou krízou v histórii. Ako informoval server euractiv, o zákaze ťažby kryptomien v Kosove informovala v utorok (4. 1.) ministerka hospodárstva Atrane Rizvanolliová. Ako uviedla, rozhodnutie bolo prijaté na základe odporúčaní výboru pre mimoriadne opatrenia na zabezpečenie dodávok energií.

Krajina s 1,8 milióna obyvateľov získava väčšinu energie z uhoľných elektrární, ktoré sú však zastarané a zápasia s výpadkami v produkcii. Navyše, podľa agentúry Reuters Kosovo vyše 40 % svojich energetických potrieb dováža a v súčasnom období sa výrazne zvýšili ceny dovážaných energií.

Vzhľadom na výpadky uhoľných elektrární a vysoké dovozné ceny energie boli kosovské úrady minulý mesiac nútené obmedziť dodávky elektriny. V decembri vyhlásili na 60 dní výnimočný stav, ktorý vláde umožnil vyčleniť viac peňazí na dovoz energie, zaviesť ďalšie obmedzenia dodávok a nové sprísnené opatrenia.

Krajina s 1,8 milióna obyvateľov v súčasnosti dováža viac ako 40 percent spotrebovanej energie. Vysoký dopyt panuje v zimnom období, keď ľudia elektrinu využívajú hlavne na vykurovanie.

Ťažiť kryptomeny sa vďaka nízkym cenám energie v posledných rokoch rozhodlo mnoho mladých Kosovčanov. Ťažba kryptomien je na vzostupe v severnej časti Kosova obývanej prevažne etnickými Srbmi. Tí kosovský štát neuznávajú a odmietajú za elektrinu platiť. Jeden ťažiar oznámil agentúre Reuters pod podmienkou anonymity, že platí za elektrinu približne 170 eur, ťažbou kryptomien následne získava okolo 2400 eur za mesiac. 

Kryptomeny sa v začiatkoch ťažili cez počítačové procesory. Neskôr ťažiari prešli na grafické karty, ale v súčasnosti sa pri veľkej časti kryptomien využívajú výkonné ASIC čipy, ktoré sú optimalizované na spotrebu energie.

Najznámejšia kryptomena bitcoin ak by bola štát, patrila by medzi tridsať najväčších spotrebiteľov elektrickej energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy