Výška exekučných zrážok z dôchodkov sa od 1. januára 2022 zmení

Výška exekučných zrážok z dôchodkov sa od 1. januára budúceho roka zmení. Na rozdiel od minulých rokov, keď sa zrážka pri zvýšení dôchodku zvyšovala, po prepočte od 1. januára 2022 sa zrážka niektorým dôchodcom zníži alebo sa zrážky prestanú vykonávať. Dôvodom prepočtu je nielen zvýšenie dôchodku, ale aj zmena základnej sumy, ktorú nie je možné z dôchodku zraziť na úhradu niektorých pohľadávok. Informovala o tom Sociálna poisťovňa (SP).
Zníženie sumy exekučných zrážok sa týka dôchodcov, ktorým sa z dôchodku vykonávajú zrážky na úhradu neprednostných pohľadávok alebo pohľadávok výživného na maloleté dieťa.
Ak ide o neprednostnú pohľadávku, základná suma sa zvyšuje z doterajších 218,06 eura na 305,28 eura, čo je 140 % životného minima. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 152,64 eura mesačne. K základnej sume na povinného sa pripočíta zvýšenie na vyživovanú osobu.
Zmena sa týka aj poberateľov dôchodkov, ktorým sa vykonáva zrážka na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa. Základná suma na povinného ostáva nezmenená a predstavuje 91,58 eura. Zvyšuje sa však základná suma na vyživovanú osobu, ktorá sa pripočítava k základnej sume na povinného, a to na 76,32 eura mesačne zo súčasných 38,15 eura.
Dôchodcom, ktorým sa vykonáva zrážka z dôchodku na neprednostnú pohľadávku alebo na výživné maloleté dieťa a ak sa teda základná suma zvyšuje na vyživovanú osobu, sa po prepočte suma zrážky zníži alebo sa zrážky prestanú vykonávať.
SP v januári 2022 zašle všetkým dôchodcom, ktorých sa to týka, písomnú informáciu o znížení ich exekučnej zrážky alebo o ukončení exekučných zrážok.

Súvisiace články

Aktuálne správy