Rast úrokových sadzieb v Česku bude v roku 2022 pokračovať

Banková rada Českej národnej banky (ČNB) zvýšila na svojom poslednom zasadnutí v tomto roku kľúčovú úrokovú sadzbu o celý percentuálny bod na 3,75 %, rast sadzieb sa tým však podľa všetkého neskončil. Pokračovanie tohto trendu bude znamenať ďalší rast cien úverov pre firmy aj domácnosti.
Ako uviedol server e15.cz, medziročný rast spotrebiteľských cien v Česku by v prvých mesiacoch roka 2022 mohol dosiahnuť 8 %. Dôvodom okrem iného budú novoročné úpravy cenníkov tovarov a služieb, ako aj pokračujúce zvyšovanie cien energií, teda plynu, elektriny či stavebných materiálov. Inflačný cieľ, ktorý si Česká národná banka (ČNB) v minulosti stanovila, pritom predstavuje 2 %.
Ekonóm Citibank Jaromír Šindel sa domnieva, že kľúčovú dvojtýždennú repo sadzbu zvýši Banková rada ČNB v ďalšom roku až na 4,5 %. „Vidíme dva relevantné scenáre pre vývoj sadzieb. V prvom dôjde k zvýšeniu na 4,25 až 4,50 % a ich ponechanie zhruba na tejto úrovni po celý rok 2022. V druhom sa sadzby zvýšia na 4,50 až 5 % v priebehu 1. štvrťroka a koncom roka sa znížia k 4 %,“ uviedol Šindel vo svojom komentári.
Cyklus zvyšovania úrokových sadzieb nie je na konci ani podľa ekonómov Raiffeisenbank. „Vo februári sa repo sadzba takmer isto vyšplhá nad 4 % a pravdepodobne sa dostaví nadväzujúce zvýšenie, ktoré posunie sadzbu ešte výraznejšie nad 4 %,“ odhadujú vo svojej analýze ďalší vývoj. „V 2. polroku sa inflácia už vďaka zmierneniu dôsledkov pandémie a vysokej porovnávacej základni postupne zmierni, čo umožní začať pozvoľne znižovať repo sadzbu.“
Sadzby pôjdu nahor aj podľa samotného guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. „Banková rada ČNB je pripravená v budúcom roku pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb tak, aby zabezpečila cenovú stabilitu v ČR. Je zrejmé, že v tejto situácii sa budeme musieť posunúť výrazne nad 4-percentnú hranicu. Ako výrazne, o tom teraz nechcem špekulovať,“ povedal Rusnok po zasadnutí bankovej rady 22. decembra.
Od sadzieb ČNB sa odvíjajú ceny úverov pre podnikateľov aj domácnosti. Pokračovať tak pravdepodobne bude aj zdražovanie hypoték. Na druhej strane by mohlo pokračovať zvyšovanie sadzieb na sporiacich účtoch v komerčných bankách. Dá sa však predpokladať, že sadzby budú naďalej výrazne zaostávať za infláciou.

Súvisiace články

Aktuálne správy