Pandémia zvýšila nároky na maklérov, pribudli aj odídenci z gastrosektora

Dosahy pandémie nového koronavírusu neobišli ani pracovný trh v biznise nehnuteľností. Väčšina realitných maklérov pracuje na živnosť, takže ich príjem závisí výlučne od realizovaných obchodov, čo si aj uvedomovali. Do segmentu sa však pokúsilo naskočiť mnoho ľudí napríklad z gastrosektora, niektorým sa to podarilo. Pandémia však zvýšila nároky na maklérov. Pre TASR to zhrnul tajomník Realitnej únie (RÚ) SR Mojmír Plavec.
Vstup na realitný pracovný trh bol podľa Plavca náročnejší než pred pandémiou, ale mnohým sa to podarilo. „Preniesli a zúročili svoje obchodné a manažérske schopnosti v realitnej profesii. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že pandémia zvýšila nároky na maklérov,“ okomentoval Plavec s tým, že tí často pracujú pre klientov už iba exkluzívne, kde je ich nasadenie vyššie v porovnaní so situáciou, keď klient poverí predajom naraz viacero kancelárií.
Ako dodal analytik RÚ SR Vladimír Kubrický, realitná sezóna je už aktuálne za svojim zenitom, takže súčasný lockdown už maklérov veľmi netrápi. Museli sa však od začiatku pandémie prispôsobiť novým podmienkam. „Veľkou výzvou bola prezentácia nehnuteľností v online priestore tak, aby čo najviac pripomínala obhliadku naživo. Virtuálne obhliadky prázdnych priestorov sa v porovnaní s fyzickými stali dokonca ešte atraktívnejšími, a to vďaka vizualizácii,“ okomentoval analytik.
Makléri, ktorí dokážu pútavo predstaviť nehnuteľnosti vo svojej ponuke, pritom majú navrch pri nábore nových klientov. „Mnohí majitelia nehnuteľností vďaka tomu kývnu na spoluprácu s realitnou kanceláriou bez mihnutia oka,“ dodal analytik. Na druhej strane to však podľa neho nestačí na to, aby si maklér udržal dôveru klienta. Vyžaduje sa od neho aj odbornosť, flexibilita a spoľahlivosť.
Niektorým maklérom takisto pribúda agenda – zastupovanie kupujúceho. Táto služba však na Slovensku zatiaľ nezaznamenáva boom, často ide o situácie, keď maklér s klientom už je v nejakom vzťahu – je napríklad jeho hypotekárnym poradcom.

Súvisiace články

Aktuálne správy