Visa spúšťa nové konzultačné služby, chce dostať krytpomeny do širšieho povedomia 

, CNBC Foto: SITA/AP

Kartová spoločnosť Visa v stredu oznámila, že spúšťa poradenskú prax, ktorá má klientom pomôcť orientovať sa vo svete kryptomien. Visa a jej konkurent Mastercard považujú kryptomeny za kľúčovú príležitosť na rast, s možnosťou expandovať aj za hranice platieb kartou.

Spracovateľ platieb v stredu uviedol, že jeho poradenská prax v oblasti krypta, ktorá je súčasťou jeho konzultačnej a analytickej divízie, bude ponúkať poradenstvo finančným inštitúciám, maloobchodníkom a iným firmám vo všetkom od zavádzania kryptografických funkcií až po skúmanie nezameniteľných tokenov. Jedným z prvých klientov tohto druhu Visa označila americkú banku UMB.

Tento krok predstavuje najnovší pokus spoločnosti Visa presadiť sa viac v krypto odvetví. Od 1. októbra 2020 do 30. septembra 2021 spoločnosť spracovala transakcie v digitálnych menách v hodnote 3,5 miliardy dolárov prostredníctvom svojich kartových schém. „Niektoré z týchto popredných búrz majú milióny alebo v niektorých prípadoch desiatky miliónov používateľov,“ povedal Nikola Plecas z Visa pre televíziu CNBC. Dodal, že spoločnosť umožňuje používateľom míňať svoje kryptomeny u viac ako 80 miliónov obchodníkov. „Kryptomety sú pre nás obrovskou novou vertikálou a príležitosťou na rast. A budeme sa aj naďalej zameriavať na rast tohto podnikania,“ povedal Plecas.

Spoločnosť tiež vyvíja produkty zamerané na digitálne meny vydávané centrálnou bankou, alebo na stablecoiny, čo sú virtuálne tokeny viazané na hodnotu suverénnych mien, zvyčajne na dolár. 

Visa dúfa, že jej poradenstvo v oblasti kryptomien môže pomôcť pri ďalšom zavádzaní bitcoinu a iných digitálnych mien. Vidí v tom možnosť rastu, pretože hlavné platobné siete čelili v posledných rokoch zvýšenej konkurencii v dôsledku vzniku nových finančných trhov. Nové trendy, ako napríklad otvorené bankovníctvo, ktorého cieľom je sprístupniť spotrebiteľské bankové informácie a platobné možnosti konkurenčným fintech spoločnostiam, predstavujú nebezpečenstvo pre doterajší obchodný model. Zároveň je Visa pod tlakom veľkých technologických spoločností. Amazon minulý mesiac uviedol, že prestane akceptovať kreditné karty Visa vo Veľkej Británii kvôli „vysokým poplatkom“ spoločnosti. Tento líder elektronického obchodu podnikol podobné kroky proti spoločnosti Visa aj v Austrálii a Singapure.

Štúdia zverejnená spoločnosťou Visa v stredu uviedla, že 94 % ľudí už má určitú úroveň povedomia o kryptomenách, pričom takmer jedna tretina ich použila ako investíciu alebo prostriedok výmeny. V prieskume v spolupráci s marketingovou spoločnosťou LRW oslovili viac ako 6 000 ľudí na celom svete. 
 

Súvisiace články

Aktuálne správy