ECB: Inflácia sa bude k 2-percentnej hranici vracať o niečo dlhšie

, TASR Foto: TASR/AP

Inflácia v eurozóne sa bude vracať k inflačnému cieľu Európskej centrálnej banky (ECB) pomalšie, než sa pôvodne očakávalo. Uviedol to v stredu viceprezident ECB Luis de Guindos.

Ako uviedla agentúra Reuters, vysoká inflácia je výzvou pre ECB, ktorá nemá veľa skúseností s rýchlym rastom spotrebiteľských cien. Banka bude problém riešiť najbližšie na svojom zasadnutí 16. decembra.

ECB zatiaľ stále tvrdí, že vysoká inflácia je dočasnou záležitosťou a na úroveň inflačného cieľa sa vráti bez dodatočnej podpory. Čoraz viac finančníkov však varuje, že vývoj môže byť omnoho nepriaznivejší, než sa čakalo, a banka by mala pristúpiť k obmedzeniu stimulov.

Luis de Guindos síce zopakoval postoj ECB, pripustil však, že inflačné riziká "mierne vzrástli" a návrat k inflačnému cieľu bude trvať o niečo dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo. "Sme presvedčení, že inflácia sa začne zmierňovať na začiatku roka 2022, pričom v 2. polroku budúceho roka sa tempo spomaľovania zrýchli a priblíži sa k inflačnému cieľu na úrovni 2 %," povedal. "Pravdepodobne to potrvá trochu dlhšie, miera inflácie však v budúcom roku pôjde nepochybne nadol," dodal de Guindos.

V novembri dosiahla medziročná miera inflácie v eurozóne rekordnú úroveň 4,9 %. Viacero analytikov počíta iba s pomalým zmierňovaním rastu spotrebiteľských cien a ako uviedli, neočakávajú, že by sa inflácia dostala pod kľúčové 2 % skôr ako v úplnom závere roka 2022.

Súvisiace články

Aktuálne správy